Heggenscharen slijpen – zo werkt het

Heggenschaarschaar

Na verloop van tijd wordt de heggenschaar bot. Voordat u de heggenschaar opnieuw gebruikt, moet u deze slijpen. Professioneel slijpen door een specialist is erg duur. Maar gelukkig kun je de heggenschaar ook zelf slijpen. Je moet altijd onderscheiden of het een handmatige heggenschaar of een motoraangedreven schaar is. Kortom, beide heggenscharen moeten in de loop van de tijd worden geslepen. Hoe u dit kunt doen, vindt u in het volgende artikel.

Stap voor stap de heggenschaar slijpen

Als je zelf je heggenschaar slijpt, moet je stap voor stap te werk gaan. Met onze instructies vergroot u de kans op professioneel slijpen.

Materialen en gereedschappen

Als je de heggenschaar op een hoogwaardige manier wilt slijpen, heb je verschillende materialen nodig. In het bijzonder zijn de volgende items verplicht:

  • Bestand
  • Sjaals en handschoenen
  • Klem
  • Reinigingsolie

Voorbereiding en demontage

Vooral bij elektrische heggenscharen moet van tevoren voorzichtig zijn. Je moet altijd op veilig spelen dat de heggenschaar onder geen beding start. Trek hiervoor de stekker uit de elektrische schaar. Dit is geen probleem met handmatige scharen. Trek nu je beschermende kleding aan – dit geldt ook voor handschoenen en brillen. In het beste geval demonteer je de heggenschaar. Vervolgens kunt u de afzonderlijke schaarbladen bevestigen met de schroefklem. De voorbereidingen zijn inmiddels afgerond.

Slijpen van het snijmes

Nu kunt u het snijmes slijpen. Om dit te doen, plaatst u eerst het bestand op het eerste punt van de schaar. Vijl nu langzaam van boven naar beneden. Gebruik langzame bewegingen en vijl altijd gelijkmatig. In het beste geval zijn 15-20 bewegingen voldoende – dan kun je het volgende punt maken. Slijp vervolgens de andere kant.

Reinigen van de snijmessen

Last but not least moet je de schaar schoonmaken. Deze stap is echter alleen eenvoudig mogelijk als u de heggenschaar volledig hebt gedemonteerd. Om dit te doen, neem je het blad in je hand en vijl je het hele oppervlak zorgvuldig. Met schuurpapier en speciale olie kunt u de hele snijmessen eraf wrijven zodat verschillende resten gewoon verdwijnen.