Herkennen en behandelen van meeldauw op sering

Sering meeldauw
Meeldauw op de sering kan worden afgesneden.

Meeldauw is een schimmel die onder andere sering kan infecteren. Hier leert u welke kenmerken u kunt gebruiken om de plaag met deze schimmelcultuur te herkennen en hoe u een plant met deze ziekte kunt behandelen. Als je de juiste maatregelen neemt, zal de sering zich snel herstellen.

Let op het uiterlijk van de bladeren

Een ziektebesmetting van de sering is te herkennen aan het uiterlijk van de bladeren. Je moet ze dus in de gaten houden bij het verzorgen van de planten. De schimmel valt eerst bepaalde delen van de plant aan en werkt zich vervolgens stap voor stap een weg naar voren. Hoe eerder u de ziekte detecteert, hoe beter u de aangetaste plant kunt behandelen. Controleer dus regelmatig de bladeren van de sering zodat je in geval van nood vroegtijdig kunt ingrijpen.





In het geval van echte meeldauw kunnen zich aanvankelijk kleine uitstulpingen op de bladeren vormen. Vervolgens loopt er een dun laagje witte schimmel over het blad op de aangetaste bladeren. Aan dit fenomeen kun je de meeldauw herkennen. Daarom heeft de ziekte ook zijn naam. De schimmel lijkt op lichte dauw of wat bloem op de groene bladeren. In tegenstelling tot andere schimmelziekten is echte meeldauw niet zo agressief. Zo kun je een plaag goed onder controle krijgen.

Deze maatregelen neem je tegen echte meeldauw

Snijd consequent aangetaste delen van de plant af. U mag de verwijderde snij-eenheid niet op de compost weggooien. Als de schimmel zich daar verspreidt en je vervolgens kunstmest uit de composthoop in de tuin aanbrengt, kan de schimmel zich snel door de tuin verspreiden. Je moet het maaisel daarom verbranden of weggooien in een gesloten vuilniszak.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Tielt

Deze dingen die je nodig hebt

  • scherpe, schone snoeischaren
  • Handschoenen
  • Biologische vuilniszak

Als u een plaag met meeldauw wilt voorkomen, kunt u de planten in het voorjaar besproeien met een afkooksel van brandnetels en heermoes. Dit versterkt de plant tegen meeldauwbesmetting. Als u het bijbehorende afkooksel op een paar dagen aanbrengt, heeft het al een blijvend effect.