Het afdichten van een pompcarter – Hoe het werkt

Pomp carterafdichting

Ongeacht de taak en het ontwerp, moet u elk pompcarter afdichten, althans in bepaalde gebieden, zodat er geen water kan ontsnappen en het bouwweefsel kan beschadigen. Afhankelijk van de situatie en taak zijn hiervoor verschillende procedures beschikbaar – soms vervullen ook uw eigen creatieve oplossingen dit doel.

Pompcarter als gesloten of open systeem

Moderne systemen voor grijs en zwart water – d.w.z. een pompput waarin onder andere afvalwater van het huishouden wordt opgevangen – is een gesloten systeem dat een complete afdichting heeft. Als het pompcarter daarentegen dient om de grond te ontvochtigen, moet het noodzakelijkerwijs een open systeem zijn. Deze wordt meestal aan de zijkanten afgedicht en heeft een kweloppervlak met grindbodem op de grond, waardoor het water binnendringt en dat tegelijkertijd dient als filter voor vaste stoffen.





Pompcarter gemaakt van verschillende materialen

Een modern, gesloten systeem bestaat uit een waterdicht materiaal – vaak een tank van robuust kunststof. U hoeft het niet met regelmatige tussenpozen te verzegelen, maar alleen in uitzonderlijke gevallen als het beschadigd is. De situatie is echter anders met oudere systemen voor grijs water of een pompput voor ontvochtiging. Deze bestaan vaak uit een betonnen buis die verticaal in de grond is ingebed met afgedichte wanden.

Waterdichting op verschillende plaatsen

Om het bouwweefsel te beschermen, moet u een pompcarter in cementconstructie meerdere keren afdichten. De nodige posten omvatten ten minste:

  • Ongeveer het bovenste derde deel van de betonnen buis, zodat er geen vocht uitsijpelt
  • Een waterdichte afdichting tussen de bodemplaat en de dekvloer
Lees ook:   Hoe siliconenresten op tegels verwijderen?

Moderne gebouwen hebben een zogenaamde “witte kuip” gemaakt van waterdicht cement onder de grond, die voorkomt dat water binnenkomt. In dit geval is het voldoende om alleen het pompcarter af te dichten. Bij oude gebouwen heb je daarentegen ook een afdichting nodig, die het bouwweefsel beschermt bij bijvoorbeeld een pompstoring. Anders kan er snel ernstige schade optreden, wat resulteert in een kostbare renovatie.

Het afdichten van het pompcarter met geschikte materialen

Klassieke materialen zoals bitumen of teer zijn slechts in beperkte mate geschikt voor het afdichten van een pompcarter – permanent vocht en continu contact met water beschadigen beide stoffen. In plaats daarvan zijn er andere benaderingen:

  • Speciale afdichtingsslib met hoge flexibiliteit voor de vloer
  • Impregneren en afdichten voor beton
  • Coating van de schachtwanden met waterglas
  • Inbrengen van een ondoordringbare laag, bijvoorbeeld van gelijmde polyester matten
  • Bouw van een opwaarts gesloten systeem met een overlooptank