Het grote ABC van de rozenbotteloogst

Rozenbottel oogsten
Rozenbottels kunnen met de hand worden geoogst.

Rozenbottels zijn ongelooflijk lekker en hebben veel positieve effecten op het menselijk lichaam dankzij hun hoge vitamine- en voedingsstoffengehalte. De gezonde vruchten groeien op veel plaatsen in de natuur in het wild en kunnen gemakkelijk worden verzameld uit de struiken. Ons overzicht informeert u over alle belangrijke hoekstenen van de rozenbotteloogst.

De beste tijd om te oogsten

De beste tijd om de bitterzoete rozenbottelvruchten uit de struiken van de hondsroos en andere wilde rozen te verzamelen, is september, die ten einde loopt. Hier zijn de kleine vruchten dieprood geworden en klaar om te oogsten. Na de eerste vorst en de eerste koele nachten is het suikergehalte in de rozenbottels het hoogst. Nu moet je zo snel mogelijk oogsten, want na ijzig weer wordt de schaal van het fruit snel bloemig en flauw.





De juiste oogstconsistentie

Als je rozenbottels verder wilt verwerken, moeten de gezonde vruchten al rood zijn geworden, maar over het algemeen nog steeds hard. Voor rauwe consumptie is het daarentegen voordelig als de rozenbottel enigszins zacht is en de schil gemakkelijk kan worden ingedrukt. Deze zijn lekkerder en zoeter.

Rijpe rozenbottels kunnen ook worden geïdentificeerd door deze drie factoren:

  • Fruit heeft schil die er glazig uitziet
  • Fruit levert heel gemakkelijk op met een aanraking van een vinger
  • Fruit heeft een papperige vruchtpulp

De perfecte oogstmethode

Gelukkig hoef je niet altijd een snoeischaar in je bagage te hebben, voor het geval je een rozenbottelstruik ziet tijdens je wandeling. Omdat de rode vruchten gemakkelijk met je handen kunnen worden geoogst. Zelfs als dit enige tijd kost, is het uiteindelijk de moeite waard. Wat je wel had moeten inpluggen: Thorn-resistente handschoenen die beschermen tegen blessures.

Lees ook:   Shadow Queen: Deze Clematis-variëteiten geven de voorkeur aan een zonloze locatie

Trouwens: In de regel zijn verschillende passen nodig voor een volledige oogst van een struik, omdat niet alle rozenbottelvruchten tegelijkertijd rijpen.

Na de oogst: ideeën voor gebruik

Zodra je de gezonde krachtvrucht in zachte staat hebt verzameld, laat je de zaden in het rozenbottel gemakkelijker verwijderen. Dit is aan te raden als je de rozenbottels wilt gebruiken voor verder gebruik. U kunt nu bijvoorbeeld het rood fruit gedroogd of vers verwerken in de volgende dingen:

  • Jam
  • Gelei
  • Moes
  • Thee
  • Wijn
  • Likeur
  • Sap
  • als vulling voor taarten of gebak

Toepassingsvoorbeeld: Zelf rozenbotteljam maken

Als je bijvoorbeeld een rozenbotteljam wilt maken, moet je eerst de kleine vruchten opensnijden en de harige pitten eruit schrapen. Als alternatief kunt u uzelf het vervelende werk besparen van het verwijderen van de zaden en alleen de hechtende stengels en zwarte bloembases afsnijden.

Doe nu alle vruchten in een pan, bedek ze met water en bak het mengsel kort. Dan passeer je de rozenbottels door een fijne zeef of met behulp van de vloot Lotte. Nu kun je de pitloze en haarloze rozenbottelpuree nemen en samen met geleermiddel en suiker inkoken als pure fruitpuree.