Lila komt oorspronkelijk uit de Oriënt. Met de juiste locatiekeuze kunt u de plant met de vele bloemen echter ook heel goed in Europese tuinen houden. Hier leer je aan welke behoeften van de sering de plaats van de plant moet voldoen.
De sering heeft deze grond nodig
Lila overleeft ook droge periodes. Aan de andere kant reageert de plant veel gevoeliger op aanhoudende wateroverlast – vooral als hij niet naar beneden sijpelt. Zorg er dus voor dat de grond los op zijn plaats zit en zorgt ervoor dat vocht wegvloeit. Maak de grond zo nodig een beetje los en breng indien nodig een drainagelaag aan. Om dit te doen, giet wat grind of zand in de plantput op wortelniveau van de plant. Vervolgens moet je de plant regelmatig water geven.
Een ander belangrijk criterium voor de juiste locatie is het licht. De sering moet ter plekke voldoende zonlicht krijgen. Zet de plant niet op een te veel schaduwrijke plaats. In dit geval kan de groei sterk achterblijven. Maar bovenal zullen er nauwelijks bloemen zijn.
Hoe zorg je voor de juiste toevoer van voedingsstoffen?
Een goede aanvoer van voedingsstoffen is ook belangrijk voor de groei van lila. De plant is een zogenaamde heavy feeder. Dit betekent dat deze plant veel voedingsstoffen uit de bodem haalt. Zelfs op een goed gekozen locatie kan het voorkomen dat de voedingsstoffen na enige tijd opgebruikt zijn. Dan moet je de plaats bemesten.
Gebruik deze meststof
- organische meststoffen zoals compost
- Hoornmeel of hoornkrullen
- Vermijd kunstmest met veel stok
Breng de meststof aan in de warme periode van het jaar. Vanaf de herfst moet de plant zich langzaam aanpassen aan de koude tijd van het jaar. Hier moet u de toevoeging van kunstmest beter aanpassen. Als je ter plekke hoornkrullen aanbrengt, kun je er zeker van zijn dat de plant voor langere tijd wordt voorzien van de voedingsstoffen uit dit materiaal. Je kunt seringen al na het planten bemesten. Dit versterkt de eerste groeifase van de plant.