Het materiaal gips – is het hittebestendig?

Gips hittebestendig

Het materiaal gips wordt op tal van gebieden gebruikt. Je kunt gips gebruiken om decoratie te maken, handwerk te doen met de kinderen of te werken in de bouwsector. Gips is geschikt voor het ophangen van plafonds of het pleisteren van muren. De vraag rijst of gips bestand is tegen alle temperaturen of dat hitte de kwaliteit kan schaden.

Gips en hete temperaturen

Bij warme temperaturen verandert de textuur van het materiaal. De Romeinen ontdekten al dat het stoken van gips herbruikbaarheid mogelijk maakt. Om dit te doen, verbrandt u het gips bij temperaturen rond de 110 graden Celsius. Bij hogere temperaturen tot 160 graden krijg je een stucpleister. Gips is dus niet hittebestendig en verandert van structuur wanneer warmte wordt geleverd. Hoewel je temperaturen tussen de 100 en 160 graden Celsius gericht kunt gebruiken, zijn hogere temperaturen de vijand voor het materiaal. Het gips wordt dan geacht doodgebrand te zijn. Instellen met water is niet meer mogelijk.





Toepassing in de praktijk

Het gebruik in de praktijk is eenvoudig mogelijk. Temperaturen die schadelijk zijn voor gips ontstaan niet onder natuurlijke omstandigheden. Als gevolg hiervan kunt u het gips op verschillende manieren en zonder aarzeling gebruiken:

Bovendien zijn hittebestendige gipskwaliteiten in de handel verkrijgbaar. Als het gips tijdens de specifieke toepassing in contact komt met enorme hitte, worden dergelijke variëteiten aanbevolen. Deze zijn vooral geschikt voor industriële verwerking.

Gips en vorst

Het andere extreme weer kan het materiaal gips beschadigen. Om deze reden is gips niet echt geschikt voor gebruik buitenshuis. Dit absorbeert water uit regen en sneeuw. Bij koude temperaturen en vorst zet het water uit volgens de fysische principes. Als gevolg hiervan brokkelen individuele vlekken af.

Lees ook:   Gevel na-isoleren: wat met je ramen en dak?