Koffiemachines moeten regelmatig worden ontkalkt, zodat de levensduur van het apparaat wordt verlengd en de smaak, kwaliteit en kwantiteit van de bereide koffie op de lange termijn hetzelfde blijven. Lees hoe je het moet doen!
Hard water
Ons kraanwater is op veel vlakken zeer kalkrijk. Wanneer dergelijk hard water wordt verwarmd, kan de kalk zich in de machines nestelen. Als gevolg hiervan worden de machines op een gegeven moment aangetast in hun functie. Het kan zelfs zijn dat de machine volledig uitvalt of de smaak van de koffie onaangenaam verandert.
Wanneer moet er ontkalken?
Normaal gesproken verschijnt er een bericht op het display wanneer het tijd is om uw Jura-koffiezetapparaat te ontkalken. Wanneer de tijd is gekomen, hangt af van het debiet en de waterhardheid. Met andere woorden, hoeveel kopjes koffie zijn er door de machine gegaan en hoeveel kalk het water bevat.
Als u een van de volgende symptomen in uw Jura-koffiezetapparaat opmerkt, kunt u ook ontkalken zonder dat de machine daarom vraagt:
- Er komt minder koffie uit de machine dan normaal
- De koffie smaakt anders dan normaal
- Het duurt lang voordat de koffie eruit komt
- De machine maakt een ongebruikelijke hoeveelheid geluid bij het brouwen
Pas de waterhardheid op de Jura-koffiemachine aan
U moet de waterhardheid van uw woonplaats (een getal tussen 1 en 4) op uw Jura-koffiezetapparaat aanpassen. Dit zorgt ervoor dat de machine weet wanneer ontkalken nodig is.
De waterhardheid van uw woonplaats vindt u op internet op de website van uw gemeentelijke waterleverancier. Stel de draaischakelaar op het koffiezetapparaat in op de waarde volgens de gebruiksaanwijzing.
Met welke middelen moet je ontkalken?
Er zijn twee huismiddeltjes die kunnen worden gebruikt voor het ontkalken: azijnessence en citroenzuur. Als u er absoluut zeker van wilt zijn dat u niets verkeerd doet, houdt u zich dan aan de product- en hoeveelheidsspecificaties van de fabrikant.