Het reinigen van een pompcarter – Hoe het te doen

Pomp carter reiniging

Er zijn verschillende redenen om een pompcarter in de kelder te maken. Of en hoe u het moet schoonmaken, hangt onder andere af van het doel ervan. Bij regelmatig en goed onderhoud werkt een pompcarter tien jaar of langer zonder problemen of kostbare reparaties.

Frequentie van reiniging afhankelijk van pompcarter

Zowel qua constructie als qua taak verschilt het ene pompcarter van het andere. Om deze reden is het niet mogelijk om een algemeen interval op te geven dat u moet volgen bij het schoonmaken. Het ontwerp bepaalt ook hoe het pompcarter wordt gereinigd en of u dit werk zelf kunt doen. Volgens het ingezamelde afvalwater wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende varianten en twee bouwmethoden:



  • Pompcarter met een gesloten systeem
  • Pompcarter met een open systeem
  • Pompcarter voor het opvangen van vloeibaar afvalwater uit het huis (grijs water)
  • Pompcarter voor al het afvalwater inclusief uitwerpselen en vaste stoffen (zwart water)
  • Pompcarter voor het ontvochtigen van de grond in regen, sneeuwsmelt of grondwater



Reinigen van het pompcarter met een gesloten systeem

Een pompcarter van modern ontwerp heeft een gesloten systeem bestaande uit een tank en hermetisch afgesloten. Dit is sowieso onmisbaar voor het wegpompen van zwart water, zodat er geen onaangename geuren of vergistergassen ontsnappen. Een gesloten systeem moet worden onderhouden en gereinigd volgens de specificaties van de fabrikant. In de regel kunt u dit werk slechts in beperkte mate zelf doen – residuen worden bijvoorbeeld beschouwd als gevaarlijk afval en vereisen professionele verwijdering.

Reinigen van het pompcarter met een open systeem

De gebruikelijke versie van een open-systeem pompcarter bestaat uit een betonnen as die een afdichting heeft aan de zijkanten en de basisplaat en is afgesloten met een roestvrijstalen deksel. U kunt dit systeem zelf reinigen als bijvoorbeeld het pompcarter stinkt.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Schoten

Verschil tussen grondwater en grijs water

Als het pompcarter uitsluitend wordt gebruikt om de grond te ontvochtigen, hoeft het zelden te worden gereinigd als het goed is gebouwd en in goede staat verkeert. Omdat een laag grind of zand aan de onderkant het doordringende water filtert, is het vrijwel vrij van onzuiverheden die zich in het pompcarter kunnen nestelen.

Meestal moet je een pompput zelf schoonmaken als je hem in een open systeem gebruikt voor grijs water met een hoge lading oppervlakteactieve stoffen of organische stoffen – als het bijvoorbeeld een aansluiting heeft op een wasmachine of vaatwasser. In dit geval bezinken kleine deeltjes op de vloer en het is niet ongebruikelijk dat het pompcarter begint te stinken.

Zelf een reinigingsput met betonschacht en open systeem

Om het pompcarter schoon te maken, moet u het water volledig afzuigen en tegelijkertijd slib aan de zijkant en bodem losmaken. Gebruik een lange stok met een spatel of een sterke borstel aan het einde. Zorg ervoor dat er voldoende vloeistof beschikbaar is en voeg bij twijfel extra water toe via een slang, zodat er geen papperige consistentie ontstaat. Verwijder ten slotte de dompelpomp en maak deze ook schoon. Het is zinvol om het pompcarter bij deze gelegenheid te laten uitdrogen om de zijwanden te impregneren of af te dichten.