Het seizoen van wilde blauwe bessen

Bos bosbessenseizoen
Bosbessen dragen vruchten vanaf eind juni, begin juli

Bosbessen zijn ook geschikt, onder de juiste omstandigheden, om in uw eigen tuin te planten. Dit betekent dat wilde blauwe bessen niet meer in het bos verzameld hoeven te worden, maar het hele seizoen in de tuin geplukt kunnen worden.

De oogsttijd van blauwe bessen

Het oogstseizoen van blauwe bessen begint meestal rond eind juni of begin juli. Op dit moment rijpen de eerste blauwe vruchten op de struik. Vanwege het feit dat niet alle vruchten tegelijkertijd rijpen, maar altijd geleidelijk in batches, kunnen verse bosbessen op elk moment gedurende meerdere weken worden verwacht.





Zowel wilde bosbessen als gecultiveerde bosbessen produceren vers, rijp fruit gedurende de late zomer. Onder de juiste locatie en weersomstandigheden kunnen verse blauwe bessen vaak tot eind augustus of begin september worden geplukt.

Wees voorzichtig bij het verzamelen van wilde bosbessen

De wilde bosbessen zijn, in tegenstelling tot de gecultiveerde variëteiten, uitgerust met een blauwe pulp, die een sterk kleureneffect heeft. Bij het plukken van wilde bessen moet je daarom oppassen dat je zowel huid als kleding niet bevlekt. Plet de bessen bovendien niet te veel en let op een goede opslag.

Blauwe bessen die in het bos worden geplukt, mogen nooit rechtstreeks worden geconsumeerd. Om mogelijke overdracht van de vossenlintworm te voorkomen, moeten de bessen goed worden gewassen met schoon water. Als u daarentegen wilde bosbessen in uw tuin kweekt, is er over het algemeen geen risico op vossenlintworm. Om vuildeeltjes te verwijderen, moet je de bessen nog steeds wassen.

Lees ook:   Montage op het dak: info, tips, voor- en nadelen

Het seizoen kunstmatig verlengen

Verse bosbessen zijn maar een paar dagen houdbaar, ook in de koelkast. Verse blauwe bessen moeten daarom zo snel mogelijk worden geconsumeerd of verwerkt, omdat ze bijzonder gevoelig zijn voor schimmelgroei.

U kunt het bosbessenseizoen echter kunstmatig verlengen door de blauwe bessen te verwerken en dienovereenkomstig op te slaan. Mogelijkheden hiervoor zijn bijvoorbeeld:

Door deze verwerkingsmethoden gaan de bessen veel langer mee en zijn ze op elk moment klaar voor gebruik. Zelfs na het officiële bosbessenseizoen kunt u zich nog steeds verheugen op smakelijke bosbessen in bevroren, gedroogde of geconserveerde vorm. Vooral populair zijn siropen, sappen of likeuren, jam en gelei of compote gemaakt van bosbessen.