Hoe bemest je viooltjes?

hoe-duengt-man-stap-muetterchen
Viooltjes hebben niet veel kunstmest nodig.

Als zwakke eters hebben viooltjes maar een paar voedingsstoffen nodig. Daarom hebben ze weinig kunstmest nodig. Te veel van het goede schaadt haar, zodat gezondheid en groei lijden. Hier kunt u ontdekken wanneer en waarmee u uw viooltjes correct moet bemesten.

Hoe worden viooltjes bemest in het veld?

Al bij het planten van viooltjes creëer je goede omstandigheden voor je bloembed. Om dit te doen, bereidt u de grond van tevoren grondig voor door onkruid in de eerste stap te verwijderen. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar claimt ook de voedingsstoffen voor zichzelf. De volgende stap is om deze twee meststoffen in de bodem op te nemen:



  • rijpe compost
  • Hoornkrullen



Dit aanbod is voldoende voor de rest van het jaar. Buiten is het perfect voldoende als je volgend voorjaar weer wat rijpe compost in de grond doet. Zelfgekweekte viooltjes zijn robuuster en overleven de komende winter makkelijker.

Hoe bemest je viooltjes in emmers of balkonboxen?

Viooltjes kunnen een beetje lui worden als ze lang in een pot of balkonbak hebben gestaan. Om ervoor te zorgen dat ze bloemen blijven vormen, geef je ze tijdens de vegetatiefase om de 2 tot 4 weken wat vloeibare meststof. Bovendien moet je de verdorde bloemen regelmatig schoonmaken om ruimte te maken voor nieuwe. Stop met het gebruik van kunstmest in de herfst.

Wat zijn de gevolgen van te veel kunstmest?

Te veel kunstmest kan schadelijk zijn voor je viooltjes en ziektebesmetting bevorderen. Kunstmest zorgt ook voor een groeispurt. Als je bloemen er te veel van krijgen, lijken ze onverbiddelijk omhoog te groeien. De vorming van bloemen wordt daardoor verwaarloosd, zodat ze slechts schaars of helemaal niet bloeien. Bovendien remt te veel kunstmest de ontwikkeling van de wortels. Dit heeft een negatief effect op de winterhardheid.

Lees ook:   Zonnepanelen in serie aansluiten: Voor- en nadelen van serieschakeling