Hoe bosbessen goed te bemesten

Blauwe bes Duengen
Bosbessen kunnen vanaf mei bemest worden.

Gecultiveerde blauwe bessen in tuinen en op balkons zijn afhankelijk van de toevoeging van kunstmest. Dit zorgt niet alleen voor een uitgesproken groei van de plant, maar ook voor een rijke oogstopbrengst. Bosbessen kunnen worden voorzien van de nodige voedingsstoffen met behulp van verschillende soorten meststoffen.

Bosbessen ook zonder kunstmest

De wilde bosbessen, die vooral in bossen en heidevelden groeien, kunnen ook goed overweg op voedselarme bodems. Als u wilde soorten in uw tuin wilt planten, is extra bemesting meestal overbodig onder de juiste locatie- en bodemomstandigheden.





Gekweekte blauwe bessen hebben kunstmest nodig

Dit is echter anders bij gekweekte blauwe bessen. Deze zijn afhankelijk van een extra aanvoer van voedingsstoffen van buitenaf. Met name blauwe bessen in potten kunnen zichzelf niet zelf van de nodige voedingsstoffen voorzien.

De tijden voor bevruchting

Bemesting van blauwe bessen is niet alleen gericht op een uitgesproken groei van de hele plant, maar ook op een rijke gewasopbrengst. Daarom zijn twee tijdstippen in het bijzonder bepalend voor een overeenkomstige bevruchting. De voedingsvoorziening voor een uitgesproken groei zou rond april moeten plaatsvinden, die voor een grote vruchtvolheid dan rond eind mei.

Chemische meststoffen

Er zijn verschillende soorten beschikbaar in de keuze van de meststof. Speciale preparaten voor blauwe bessen kunnen worden gekocht bij gespecialiseerde retailers, evenals kalkarme meststoffen voor azalea’s of rododendron, die ook geschikt zijn voor gebruik op bosbessen vanwege vergelijkbare behoeften.

Natuurlijke meststoffen

Als alternatief kunt u ook uw toevlucht nemen tot natuurlijke meststoffen. Bijzonder geschikt hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  • Schors mulch
  • gecomposteerde sparren of dennennaalden
  • en ander naaldhout in gehakte vorm
  • of het snijden van resten van cipressen en ceders.
Lees ook:   Cisterne lekt – oorzaken en oplossingen voor het probleem

Meng de tuinaarde met deze natuurlijke meststoffen tijdens het planten. Deze voorzien de blauwe bessen niet alleen van voldoende voedingsstoffen door continue afbraak, maar geven de tuingrond ook het nodige zure pH-gehalte.

Mest en compost kunnen slechts in beperkte mate worden gebruikt

Verschillende soorten mest en compost mogen slechts in beperkte mate worden gebruikt voor het bemesten van blauwe bessen vanwege de meestal te hoge kalkaanwas.

Zorgvuldig doseren van kunstmest

Bij het gebruik van kunstmest zoals ammoniumsulfaten of ammoniumnitraat, evenals blauwe of groene korrel, moet speciale aandacht worden besteed aan een juiste dosering. Overbemesting kan anders leiden tot schade aan de bosbessenplant.