Gedroogde bosbessen kunnen veel langer worden bewaard en gebruikt dan de verse exemplaren, die slechts zeer kort in de koelkast kunnen worden bewaard. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het drogen, die hieronder in meer detail worden beschreven.
Bereid blauwe bessen voor om te drogen
Gebruik alleen rijpe en verse bosbessen. Sorteer gehavend of papperig fruit, evenals stengels en ander plantenresten en was de bessen grondig met schoon water. Droog de bessen daarna goed af om niet nog meer extra vloeistof te hoeven drogen.
Verschillende droogmogelijkheden
Voor het drogen van blauwe bessen kunt u uw toevlucht nemen tot verschillende opties,
- natuurlijk drogen in de zon,
- drogen in de oven
- of drogen in een dehydrator.
Blauwe bessen drogen in de zon
De makkelijkste manier is om de blauwe bessen in de natuurlijke zon te drogen. Om dit te doen, verspreid de bessen op een bakplaat of schaal en plaats het op een beschutte, zonnige plaats buiten. Zorg er echter voor dat u de bessen beschermt tegen vogels, mieren en andere dieren. Plaatsen onder een dakrand op het balkon of terras zijn zeer geschikt.
Afhankelijk van het zonlicht zijn de bessen na ongeveer drie tot vier dagen volledig gedroogd.
Bosbessen drogen in de oven
Een sneller resultaat kan worden bereikt door te drogen in de oven. Leg de vruchten goed verdeeld op een bakplaat en laat ze vervolgens een paar uur drogen bij lage temperaturen van ongeveer 50 tot 60 graden Celsius. Laat indien mogelijk de ovendeur een opening openen om de ontsnappende vloeistof te laten ontsnappen.
Blauwe bessen drogen in een dehydrator
Een andere optie is drogen in een speciale dehydrator. Selecteer ook hier het laagste temperatuurniveau voor voorzichtig drogen.
Opslag van gedroogde blauwe bessen
De gedroogde bosbessen moeten dan droog en luchtdicht worden gehouden om schimmelgroei te voorkomen. Geschikte opslagcontainers zijn bijvoorbeeld:
- lege jam of conservenpotten,
- hermetisch afsluitbare plastic blikjes of zakken
- evenals verschillende houten containers.
Het gebruik van gedroogde bosbessen
Gedroogde bosbessen worden niet alleen gebruikt in muesli’s, desserts of cakes. Vooral in de natuurlijke geneeskunde wordt gezegd dat bosbessen een genezend en ontstekingsremmend effect hebben. Gedroogde bosbessen zouden maag- en darmklachten verlichten, evenals ontstekingen in de mond en keel.