Bosbessen, die vaak bosbessen worden genoemd, zijn bijzonder populair fruit. Deze blauwe bessen zijn ook geschikt om in je eigen tuin te planten. Voor een overeenkomstig uitgesproken groei moeten echter enkele eigenaardigheden worden overwogen.
Diverse blauwe bessensoorten
Bij het planten van bosbessen kunt u uw toevlucht nemen tot verschillende soorten. Bij voorkeur zijn de speciaal gekweekte gecultiveerde blauwe bessen geschikt. Maar ook de wilde bosbessensoorten zijn onder bepaalde voorwaarden geschikt om in je eigen tuin te planten. Beide soorten kunnen zelf worden vermeerderd en gekweekt, of worden gekocht in de tuinwinkel.
Juiste locatie en bodemgesteldheid
De juiste locatie en bodemgesteldheid spelen een doorslaggevende rol bij het planten van blauwe bessen. Alleen op de juiste locatie hebben de struiken een overeenkomstige groei en een rijke bessenvolheid.
Zo zonnig en warm mogelijk
Gecultiveerde blauwe bessen geven de voorkeur aan een locatie die zo warm en zonnig mogelijk is. Dit is anders bij wilde bosbessensoorten, die ook op halfschaduwrijke locaties voldoende goed omgaan. De meest voorkomende cultivars, die zich het meest comfortabel voelen in direct zonlicht, zijn soms deze:
- Vaccinium Earlyblue,
- Vaccinium Bluecrop
- en Vaccinium Pilot.
Zure grond
Zowel wilde als gekweekte blauwe bessen hebben grond nodig die zo zuur mogelijk is. Deze moet een pH-waarde hebben van ongeveer 4 tot 5 en ook zo laag mogelijk in kalk zijn, in het beste geval volledig kalkvrij.
De gebruikelijke tuingrond voldoet zelden aan deze eisen. Voordat u de blauwe bessen plant, is het daarom raadzaam om de grond op de gewenste locatie te vervangen door geschikte zure grond of te verzuren met schorsmulch of compost. Beide varianten vertegenwoordigen een overeenkomstig complexe procedure. Dit is echter essentieel voor uw blauwe bessen om te gedijen.
Behoud de juiste plantafstand
Let bij het planten van bosbessen in de tuin vooral op het handhaven van een gepaste afstand, zowel tussen de individuele planten als tot andere struiken en bomen. De juiste plantafstand is afhankelijk van het betreffende type blauwe bessen
Wilde wilde bosbessen groeien bijvoorbeeld bijzonder dicht bij elkaar in het wild en vereisen geen grote afstand tot elkaar in de tuin. Zelfs speciaal gefokte kleine gekweekte blauwe bessen kunnen goed omgaan met een afstand van ongeveer 50 cm tot elkaar.
Normale cultivars, die een hoogte van maximaal 2 meter en dezelfde breedte kunnen bereiken, moeten op voldoende afstand van elkaar worden geplant. Houd ongeveer 1,5 meter afstand tussen de individuele bosbessenstruiken. Hierdoor hebben de individuele planten voldoende ruimte voor onafhankelijke ontwikkeling.
Bosbessen in rijen planten
Blauwe bessen zijn ook goed voor het kweken in rijen. Houd niet alleen een afstand van ongeveer 1,5 meter tussen de individuele planten, maar ook een geschikte afstand tussen de respectieve rijen. Met zo’n 2 tot 2,5 meter ben je hier aan de veilige kant om je goed te kunnen verplaatsen tussen de rijen voor verzameling tijdens het blauwe bessenseizoen.
Bosbessen planten in een pot
Sommige bosbessensoorten zijn ook goed voor de teelt in potten of kuipen. Deze kunnen dan gewoon op balkons of terrassen worden geplaatst. Bij het planten in potten is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan een voldoende grote container, maar vooral aan de keuze van het juiste substraat. Als, tegen de verwachtingen in, de gekozen locatie niet veronderstelt, kan de blauwe bes samen met de pot eenvoudig op een andere plaats worden geplaatst.
Het juiste moment om te planten
Kortom, blauwe bessen kunnen op elk moment van het jaar worden geplant. Dit geldt vooral voor de exemplaren die in potten en op balkons worden gekweekt. Voor het kweken in de tuin zijn de herfst- of lentemaanden bijzonder aan te raden, wanneer de grond niet bevroren is en voldoende warmte heeft. Dit geeft de wortels voldoende tijd om te groeien. Indien mogelijk moet op deze tijdstippen ook een transplantatie plaatsvinden.
Verplanten van blauwe bessen
Bosbessenstruiken kunnen een leeftijd van enkele decennia bereiken en moeten daarom op een geschikte locatie worden geplant waar ze hun hele leven kunnen doorbrengen. Mitunthet kan echter voorkomen dat de planten zich niet op hun gemak voelen op de gekozen locatie, geen uitgesproken groei vertonen of gewoon in de weg staan, zodat het verplanten van de hele bosbessenstruik geschikt lijkt.
Grotere struiken verplanten
Verplanten en verplanten wordt steeds moeilijker naarmate de plant ouder wordt. Want niet alleen het bovengrondse deel van de plant heeft al een overeenkomstige hoogte en breedte bereikt, maar ook de ondergrondse wortels. Deze verspreiden zich ook meer in de breedte dan in de diepte, daarom ontstaat er bij het uitgraven een navenant groot gat.
Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk wortelscheuten vangt en ze indien mogelijk niet beschadigt. Als de wortels zijn ingekort, moet ook het bovengrondse deel van de plant dienovereenkomstig worden teruggesneden om een evenwicht tussen het bovenste en onderste deel van de plant te behouden.
Potplanten verplanten
Bosbessen die in potten worden gekweekt, moeten regelmatig worden verpot in grotere potten met vers substraat. Hierdoor krijgen de wortels voldoende ruimte voor verdere groei.