Hoe bramen te verzamelen

Zo-verzamel-ze-bramen
Alleen rijpe bessen moeten worden geoogst.

De oogsttijd van bramen strekt zich uit over een paar maanden. Meestal kunnen verse en rijpe bessen de hele zomer door steeds opnieuw worden geplukt. Vooral bij het verzamelen van wilde bessen moeten echter enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen.

De oogsttijd van bramen

Het oogstseizoen van bramen begint meestal in juli en strekt zich uit over een paar maanden, vaak tot in de herfst. Hier verschillen de in het wild groeiende soorten nauwelijks van die in gedomesticeerde tuinen. Omdat de individuele bessen niet tegelijkertijd rijpen, maar altijd geleidelijk, kunnen ze ook over een langere periode worden verzameld.





Wilde bramen verzamelen

Bij het verzamelen van wilde bramen die in bossen groeien, moeten enkele omstandigheden in acht worden genomen. Omdat de wilde soorten zichzelf beschermen tegen roofdieren, waaronder mensen, door bijzonder puntige doornen, is speciale voorzichtigheid geboden. Draag bij het verzamelen van wilde bramen altijd handschoenen en geschikte kleding om letsel door de puntige doornen te voorkomen.

Wilde bramen mogen nooit direct na het plukken worden gegeten. In het geval van de wilde exemplaren bestaat het risico dat ze besmet raken met de vossenlintworm. Was daarom de bessen grondig met schoon water voor consumptie.

Bramen verzamelen in de tuin

Bij het verzamelen van bramen in je eigen tuin of op het balkon hoeven er meestal minder voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Omdat doornloze rassen meestal worden gebruikt, is er een lager risico op letsel. Zelfs een plaag met de vossenlintworm kan meestal volledig worden uitgesloten in de eigen tuin. Om vuildeeltjes of ander klein ongedierte te verwijderen, moeten de bessen echter nog steeds grondig worden gewassen voor consumptie.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Hechtel-Eksel

Verzamel de rijpe vruchten regelmatig, zelfs als je ze niet meteen wilt gebruiken. Overrijpe bessen kunnen gemakkelijk schimmelen. Vermijd het verspreiden van de schimmel naar andere bessen en verzamel rijpe bramen met regelmatige tussenpozen.

Bramen verwerken

De verzamelde bramen zijn niet alleen geschikt voor directe consumptie, maar bijvoorbeeld ook voor

  • Kort in
  • voor de productie van jam of gelei,
  • en likeuren of sappen
  • of vanwege hun sterke kleur ook voor het verven.