Hoe een metselwerk van binnenuit te verzegelen

Metselwerk-van-binnenuit-waterdichting

Tegenwoordig is het afdichten van een buitenmuur onderdeel van elke woningbouw. In de regel wordt een zogenaamde witte kuip gebouwd, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over een vochtige buitenmuur. Maar in het verleden was dit niet alledaags, daarom moet het nu achteraf worden ingebouwd. Wij vertellen je hoe.

Wanneer moet een verzegeling worden aangebracht?

Hoewel een witte of zwarte kuip niet mag worden achterwege gelaten in nieuwe gebouwen, kunt u de buitenmuren ook achteraf van buitenaf afdichten – maar dit gaat gepaard met hoge kosten en een enorme hoeveelheid werk. Daarom wordt gezocht naar oplossingen voor de manier waarop afdichting ook van binnenuit kan worden uitgevoerd. Waterdichting moet indien mogelijk altijd aanwezig zijn om vochtige muren te voorkomen. Want als je eerst een muur moet leeggooien, heb je twee keer zoveel moeite.





Welke opties heb je?

Het waterdicht maken van het metselwerk van binnenuit is helaas niet zo nuttig als waterdicht maken van buitenaf, maar het gebruik van een horizontale barrière is vrij populair en wordt aanbevolen, met verschillende opties:

  • Injectie procedure
  • Metselwerk zaagproces
  • Procedure voor het vervangen van de muur
  • Ramm-checker plaat proces
  • Kernproces
  • Elektrofysische methode

Injectie procedure

De injectiemethode wordt meestal gebruikt om een metselwerk af te dichten en wordt meestal ook gebruikt in combinatie met drainage.

Metselwerk zaagproces

Voor zeer dik metselwerk wordt de metselzaagmethode aanbevolen. De wand is voorzien van sleuven in meter-voor-meter secties, waarin een waterdicht afdichtingselement (bijvoorbeeld een roestvrije plaat) wordt gestoken.

Procedure voor het vervangen van de muur

Deze vrij dure en complexe procedure wordt tegenwoordig slechts zeer zelden gebruikt: in het muurvervangingsproces is er meestal al een ernstig geval van vocht in het metselwerk, zodat een heel stuk van de muur volledig wordt vervangen – maar het moet met een bouwkundig ingenieur worden verduidelijkt of dit überhaupt mogelijk is.

Lees ook:   Gaan we ten onder aan geluidsoverlast? Expert waarschuwt

Ramm-checker plaat proces

Als er een continue lagerverbinding is, kan een continue horizontale barrière worden geïnstalleerd door gegolfde chroom-nikkel staalplaten. Hier is echter het werken met perslucht noodzakelijk.

Kernproces

De boorkernmethode is meestal het laatste redmiddel voor extreem dikke muren. Hiervoor worden twee rijen overlappende boorgaten gemaakt – deze methode is echter erg duur met ongeveer 350 tot 400 euro per vierkante meter en mag alleen door een specialist worden uitgevoerd.

Elektrofysische methode

Deze methode is ook duur en ligt in dezelfde prijsklasse als de boorkernmethode. Hoewel grotere bouwmaatregelen achterwege worden gelaten, moet het systeem gedurende het hele elektrofysische proces in bedrijf blijven.