Hoewel het bepleisteren van een muur ook een veelgebruikte term is voor de leek, gedraagt vilten zich vaak anders. Het vilten van een muur is ook niet onbelangrijk. Zeker als je er zeker van wilt zijn dat de vers gestucte muur mooi glad zal zijn.
Wanneer is vilten aan te raden?
Hoewel de term vilten niet al te vaak wordt gehoord, is de procedure heel vaak noodzakelijk:
- na het pleisteren
- na het repareren van een muur
In deze gevallen is het altijd noodzakelijk dat het vers aangebrachte materiaal wordt gladgestreken. In de regel is vilten de beste manier om dit te doen.
Hoe je je goed voelt
Voor het vilten van een muur heb je niet te veel nodig, alleen een vilten plank. Dit is een zeer vergelijkbaar hulpmiddel als de troffel, alleen dat het vilten bord is uitgerust met – de naam verraadt het al – vilt. Uitgerust met het juiste gereedschap heb je nu de keuze tussen nat of droog vilten.
Nat vilten
Het woord “nat” verwijst in dit geval naar de pleister. Dit betekent dat de pleister wordt vervilt als deze nog niet is opgedroogd. Deze variant is de eenvoudigere, je hoeft geen moeite te doen om de muur constant te bevochtigen.
Droog vilten
Bij droog vilten is de pleister al opgedroogd en moet je de pleister of de vilten plaat bevochtigen. Hiervoor kunt u een kwastje gebruiken om te helpen.
De juiste beweging
Vilten hangt af van de juiste beweging: bij cirkelvormige bewegingen en met gemiddelde druk wordt de viltplaat gelijkmatig over het gips gewreven. Zorg ervoor dat het gips of viltbord altijd vochtig is – zorg daarom voor een emmer water en zorg voor voldoende bevochtiging van de muur. Je moet er ook voor zorgen dat je de muur gelijkmatig verwerkt, anders kunnen er snel ongewenste oneffenheden ontstaan. Wees vooral voorzichtig met grote gebieden, omdat er snel scheuren kunnen ontstaan. Dit zijn kleine, fijne scheurtjes, maar ze zijn natuurlijk niet gewenst.