Hoe een zinkplaat correct te solderen

Zinken plaatsoldeer

Zinken platen zijn zeer geschikt om ze samen te voegen met behulp van solderen. Over het algemeen is dit geen moeilijke taak – als je eenmaal weet hoe je het moet doen. Leer hier in een stapsgewijze handleiding hoe u een zinkplaat correct soldeert.

Waarom het juiste solderen noodzakelijk is

Als het gaat om solderen, zijn er verschillende technieken die niet altijd geschikt zijn voor dezelfde materialen. Daarom is niet elk solderen hetzelfde en wat elders tot succes heeft geleid, kan de verkeerde keuze blijken te zijn met een zinkplaat. Bij het solderen van zinkplaat is het belangrijk dat alleen het soldeer wordt gesmolten. Een nabehandeling van de verbindingen is uiteindelijk noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen corrosie kan worden aangebracht.





Hoe zinkplaat correct wordt gesoldeerd

Hieronder vindt u een stapsgewijze handleiding voor het correct solderen van zinkplaten. Om dit soepel te laten werken, is het echter belangrijk dat u de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

  • Flux
  • Zacht soldeer
  • Flux-penseel
  • Katoen
  • Soldeerbout
  • Salmiak steen
  • Schuurpapier

Stap 1: Schoonmaken

Het is belangrijk dat de twee te verbinden zinken platen vooraf grondig worden gereinigd. Om de werkstukken tegelijkertijd te ontvetten, ruwt u eenvoudig het oppervlak op met fijn schuurpapier en verwijdert u vervolgens het resulterende stof.

Stap 2: Flux

Nadat de werkstukken zijn gereinigd, kunt u de soldeerbout al voorverwarmen. Tegelijkertijd kan de flux al op de nietjes worden aangebracht. Als de werkstukken langere vellen zijn, moeten eerst een paar punten worden gesoldeerd en vervolgens de hele naad.

Lees ook:   Dilemma: laat ik nu een warmtepomp installeren?

Stap 3: Solderen

Bij het solderen kan de dikte van de plaat bepalen of de zinkplaat meer verwarmd moet worden dan het soldeer. Over het algemeen is dit echter altijd aan te raden. Vanaf het begin van de naad wordt de soldeerbout langzaam en gelijkmatig over de gehele naad getrokken. Zorg ervoor dat er altijd voldoende soldeer op de naad wordt gesmolten.

Stap 4: Schoonmaken

Nadat de werkstukken aan elkaar zijn gesoldeerd, moet de naad afkoelen. In deze fase is het nog steeds mogelijk om de vellen verder te comprimeren, indien nodig. De naad wordt vervolgens gereinigd met lauw water. Overigens is het aan te raden om ook de soldeerzuiger schoon te maken terwijl deze nog niet weer is afgekoeld. Reinig het met een draadborstel als het warm is, zodat de levensduur van het apparaat zoveel mogelijk wordt gegarandeerd.

Stap 5: Scripties

Afhankelijk van het beoogde gebruik van de gesoldeerde zinkplaten en hoe schoon u hebt gewerkt, kan het raadzaam zijn om eindelijk oppervlaktebescherming toe te passen om latere corrosie op de gesoldeerde naad te voorkomen.