Hoe frambozen goed in te vriezen – een gids

Frambozen invriezen
Frambozen kunnen gemakkelijk worden ingevroren.

Om frambozen lang mee te laten gaan, is de conserveringsmethode van invriezen geschikt. Bevroren frambozen zijn ongeveer zes maanden houdbaar. In dit artikel leert u hoe u bijzonder voorzichtig te werk kunt gaan.

Wat u moet weten over invriezen

Voordat u begint met invriezen, moet u weten dat u uw oogst zo snel mogelijk moet verwerken. Want frambozen zijn maximaal één dag houdbaar in de koelkast. Denk daarnaast bij het kiezen aan je project en kies een zo droog mogelijke dag. Want hoe droger de vruchten zijn, hoe sneller ze bevriezen en hoe minder papperig ze zijn bij het ontdooien.

Deze apparatuur is nodig

  • Bakplaat of bakplaat
  • Diepvrieszakken met clips
  • Indien beschikbaar, een vacuümpomp

Bereid de frambozen goed voor

Sorteer eerst alle overrijpe, papperige en beschimmelde vruchten. Verwijder bovendien alle delen van de plant die niet tot de vrucht behoren. Leg al het fruit op de bakplaat of schaal. De frambozen mogen elkaar niet raken. Trek er dan een diepvrieszak of plasticfolie overheen.

Vries frambozen goed in

Leg de bak met de bereide frambozen op de bodem van de vriezer en laat deze ongeveer twee tot drie uur voorvriezen. Na deze eerste voorkoeling hebben de frambozen een stevige consistentie bereikt. Je kunt ze nu gemakkelijk in diepvrieszakken doen en in de vriezer plaatsen. De ideale bewaartemperatuur is -18 graden Celsius. Uiterlijk na zes maanden moet je de frambozen opgebruiken.

Hoe goed te ontdooien?

Het proces van ontdooien is niet onbelangrijk als je geen papperige frambozen wilt. Laat daarom de bevroren frambozen ontdooien op een plaat bedekt met aluminiumfolie bij koele temperaturen. De koelkast is hiervoor zeer geschikt.

Daarna kun je de vruchten gebruiken om fruittaarten te versieren of ze door de fruitsalade te mengen. Natuurlijk kun je de frambozen ook in een smoothie gooien of er je yoghurt of pap mee verfijnen.

Het is voordelig dat je maar een paar stukjes uit de diepvrieszak kunt halen en ontdooien. Op deze manier kunt u zich tot een half jaar na de oogst verheugen op verse frambozen.

></p> <span klasse=