Hoe goji-bessen te drogen?

Goji bessen drogen
Goji-bessen kunnen aan de lucht worden gedroogd.

Verse gojibessen zijn slechts kort houdbaar. Voor een plezier gedurende het hele jaar, kunt u het fruit eenvoudig drogen. Er zijn een paar punten om te overwegen, die we u in detail zullen uitleggen.

Voorbereiding voor het drogen van goji-bessen

Kortom, gojibessen moeten zo snel mogelijk na het oogsten of op zijn minst binnen een paar dagen worden geconsumeerd of verwerkt. Oogst daarom de vruchten vlak voordat je begint met drogen.



  1. Verwijder de stengel van alle gojibessen.
  2. Was het fruit zeer grondig.
  3. Droog de gojibessen voorzichtig af.



Na het drogen moeten de vruchten op een koele en droge plaats worden bewaard. Als vat is bijvoorbeeld een schroef of strijkglas geschikt, dat je op een lichtbeschermde plek bewaart. Zorg voor een geschikt vat voordat u begint met drogen. Een alternatief is om het fruit in te vriezen.

Methoden voor het drogen van goji-bessen

Om je goji-bessen te behouden door te drogen, zijn er deze twee methoden:

  • natuurlijk in de zon
  • voorzichtig in de oven of dehydrator

Droog natuurlijk in de zon

Gojibessen laten drogen door de zon is een zeer zachte optie. Bovendien hebt u, afgezien van de gebruikte container, geen andere hulpmiddelen nodig. Dit type drogen kost echter veel tijd en is veel complexer.

Als het weer meewerkt, kunnen de gojibessen buiten drogen. Niettemin moeten ze op een overdekte plaats worden gelegd, omdat het weer in de herfst snel kan veranderen. Zorg ervoor dat je het fruit ’s nachts binnenkrijgt. De verhoogde luchtvochtigheid en de ochtenddauw voorkomen anders uitdroging. Als je de gojibessen vanaf het begin in de woonkamer verwerkt, moet je nadenken over goede ventilatie.

Lees ook:   De passievrucht - exotisch fruitgenot van de Passiflora

Om te drogen, plaats de vruchten in een ondiepe kom en plaats ze in de zon. Zodat ze gelijkmatig en van alle kanten drogen, draai de goji-bessen regelmatig. Na een paar dagen moeten alle bessen grondig worden gedroogd en kunnen ze worden overgebracht voor opslag.

Droog voorzichtig in de oven of dehydrator

Het drogen van gojibessen in de oven of een dehydrator werkt veel sneller. De speciale dehydrators hebben als voordeel dat ze zijn uitgerust met een geschikte regeling van temperatuur en vochtigheid. Als u een gewone oven gebruikt, moet u deze regelmatig openen om het vocht eruit te laten.

Verdeel de gojibessen op het dienblad of in de automaat zodat er geen fruit op elkaar ligt. Het drogen moet gebeuren bij een temperatuur tussen 40 °C en 50 °C. Na ongeveer 3 tot 5 uur worden de gojibessen gedroogd. Zodra ze zijn afgekoeld, vult u ze in uw opslagcontainer.