Hoe komen mieren uit de afvoer?

Mieren-uit-de-afvoer

Ongedierte in de badkamer en keuken – een echt onaangenaam onderwerp, dat vaak gemakkelijk uit te leggen is en met een beetje geduld onder controle kan worden gebracht. Vooral vaak gezien zijn zilvervisjes, motten en ook mieren. Mieren zijn echter niet per se een plaag in de keuken, maar kunnen ook in de badkamer voorkomen – namelijk wanneer ze uit de afvoer kruipen.

Waar komen de mieren vandaan?

In het ecosysteem zijn de mieren belangrijke en nuttige insecten, maar in je eigen vier muren zou je het graag willen doen zonder de griezelige kruipers. Dienovereenkomstig leer je waarschijnlijk van kinds af aan dat je gemorst sap snel moet wegvegen en snoep niet openlijk moet laten rondslingeren. Maar hoe kan het dat mieren een weg naar de badkamer zoeken, als daar helemaal geen voedselbron te vinden is? Het antwoord lijkt in de afvoer te liggen, want in feite zie je soms wat mieren uit deze afvoer klimmen. Maar natuurlijk komen de dieren niet via het leidingsysteem in de gootsteen. Integendeel, mieren bereiken de badkamer en keuken via lekken zoals scheuren en gaten, die nauwelijks zichtbaar zijn voor het blote oog. Het kan ook zijn dat er op de een of andere manier zo’n lek is in de buurt van de rioolbuis, dus het lijkt erop dat de mieren uit de afvoer komen.





Wat te doen tegen de mieren?

Mieren vormen zogenaamde mierenwegen, waarlangs je migreert naar een voedselbron. In de meeste gevallen is het voldoende om deze weg te blokkeren (bijvoorbeeld met tijm, jeneverbes of citroenkruid). De blokkade wordt niet door de mieren doorkruist en ze zoeken niet zo snel een andere weg. Maar als het niet duidelijk is waar de mieren in de afvoer terechtkomen, is een blokkade natuurlijk niet mogelijk. Maar dan heb je nog andere middelen om uit te kiezen om de insecten uit het huis te verdrijven of om ze volledig te vernietigen:

  • zoeken, vinden en afsluiten van mogelijke toegangen
  • Mierennest vernietigen
  • Verwijder voedsel of bewaar het buiten het bereik van mieren
  • Leg vergiftigd aas neer
Lees ook:   PERC zonnecellen: duurder maar ook beter?

Gebruik van gifaas

Voorzichtigheid is altijd geboden bij het gebruik van giftige stoffen die de mieren binnenkrijgen en daardoor vergiftigd worden. Vooral in huishoudens met kinderen en dieren moet gif zoveel mogelijk worden vermeden en is het beter om eerst andere methoden te proberen.