Hoe lila met succes te vermenigvuldigen

Lila Vermeerdering
Lila kan worden vermeerderd door te zaaien.

Niet elke sering is even gemakkelijk te vermeerderen. Verschillende rassen kunnen verschillend vermeerderd worden. Hier leer je hoe de sering het beste vermeerderd kan worden en waar je als tuinman op moet letten in welke variëteit.

Deze vermeerderingsmogelijkheden bestaan:



  • Vermeerdering van sering door worteluitbreidingen
  • Nieuwe planten kweken via stekken
  • Zaaizaden van lila



Hoe lila te vermeerderen via wortelscheuten

Uitlopers van lila kunnen vrij gemakkelijk worden vermeerderd via wortelscheuten. Als je een variëteit hebt waarvan de kluit wortelscheuten vormt, is de kans op eenvoudige vermeerdering extreem goed. Je pakt een spade en snijdt een van de wortelscheuten af op het juiste punt. Veel wortelscheuten vormen zich bijvoorbeeld op wilde seringen.

Als ze een geënte sering hebben, is vermeerdering via wortelscheuten niet zo eenvoudig. Je zult niet altijd in staat zijn om de geënte vorm bij de wortelscheuten te krijgen. In de regel is dit niet het geval. Er zijn edele seringen die zijn gemaakt door de in vitro methode in plaats van te enten. Deze vormen echter vrijwel geen wortelscheuten.

Hoe nieuwe planten van stekken te verkrijgen

Als u geen worteluitbreidingen van lila kunt verkrijgen, moet u een andere vorm van vermeerdering gebruiken. Je kunt stekken proberen. Bij sommige rassen werkt deze vermeerdering beter en bij andere slechter. Probeer het gewoon eens. Dan zul je zien of deze poging met succes wordt bekroond of niet.

Hoewel je met edele seringen weinig kans hebt, kunnen bijvoorbeeld de dwergsering of de Preston hybriden veel beter via stekken worden vermeerderd. U moet de volgende procedure overwegen. Dit zorgt ervoor dat de slaagkansen aanzienlijk verbeteren.

Lees ook:   Bosbessenplanten kopen

Dat gaat als volgt:

  1. Snijd in mei de kop af of schiet stekken van lila met scherpe snoeischaren.
  2. Snijd de stekken van takken die minstens drie gezonde bladknopen hebben.
  3. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste drie bladeren aan de bovenkant.
  4. Knip de bestaande bladeren terug tot de helft van de grootte.
  5. Vul een kweekpot met een mengsel van teeltgrond en zand.
  6. Geef de grond water zodat er voldoende vocht is.
  7. Leg de stekken in de grond en leg een plastic zak ondersteboven over de stek.
  8. Zet de kwekerijpot op een lichte plek in een warme ruimte.
  9. Geef de stekken steeds opnieuw water en lucht de zak eenmaal per dag door de zak op te tillen.

Vermeerdering via stokjes

Bij sommige soorten kun je de sering ook vermeerderen met stokjes. Deze speciale stek knip je in het najaar uit de plant. Sticks kunnen alleen worden gebruikt voor vermeerdering in Chinees lila, Hongaars lila en strik lila. Bij de andere rassen heb je geen grote kans op succes met deze methode wanneer je zelf kweekt.

Voortplanting door het zaaien van zaden

Het zaaien van zaden biedt een nieuwe mogelijkheid voor succesvolle vermeerdering. Deze vorm van voortplanting kan echter enkele verrassingen bevatten. Als je de zaden van de sering wilt gebruiken, moet je eerst gewoon de groei van de plant de vrije loop laten. Bij de bloeiwijzen, nadat de bloem verwelkt, worden de zaden van de plant gevormd.

Als je de bloemen niet afsnijdt, kun je de zaden van de plant in veel variëteiten oogsten. Oogst ze. Het is belangrijk dat je de zaden meteen in een pot met teeltgrond plaatst. Plaats de pot op een koele en schaduwrijke plaats buiten het appartement.

Lees ook:   Hoe kan ik een houtkachel zelf metselen?

Vanaf januari kunt u de pot naar een kas verplaatsen of verplaatsen naar een plaats beschut tegen de wind, die niet te warm is. De groeispurt van de lente zorgt ervoor dat de zaden ontkiemen. Je kunt de jonge planten dan individueel scheiden. Je moet de op deze manier verkregen sering echter pas in de herfst uitplanten. Bij het fokken door zaaien krijg je echter niet altijd dezelfde variëteit. Er kunnen enkele verrassingen zijn.