De kurkentrekkerwilg staat bekend om zijn onderhoudsvriendelijke karakter. Toch moet je niet zonder een regelmatige snoei doen. In onze instructies leggen we stap voor stap uit hoe je de zigzagwilg correct kunt snijden.
Wanneer snoei je op de kurkentrekkerwilg?
Snoeien mag alleen tijdens de bladvrije periode. Dit betekent dat je het uiterlijk in de periode van november tot en met maart kunt uitvoeren. Zoek een vorstvrije dag om te bezuinigen. Tijdens de vegetatiefase mag je slechts af en toe uitlopers van de kurkentrekkerwilg halen voor vermeerdering. Het is ook belangrijk om onmiddellijk te handelen als u een plaag van plagen of een ziekte detecteert.
Waarom moet je een kurkentrekkerwilg terugsnoeien?
Er zijn verschillende redenen voor een regelmatige knip. Deze omvatten:
- Vormbehoud
- Grootte
- Kaars
- verbeterde lichtinval
Het wortelstelsel van een kurkentrekkerwilg verspreidt zich volgens de grootte van de sierheester. Dit kan leiden tot problemen met structurele structuren. Met regelmatig snoeien wordt ook de groei van hun wortels onder controle gehouden. Je kunt de reeds voorkomende wortels niet verminderen door de kroon terug te snijden. Als er problemen optreden op structuren, moet u de kurkentrekkerwilg volledig verwijderen.
Hoe een kurkentrekkerwilg correct te snijden?
Voor het correct snijden van een kurkentrekkerwilg moet onderscheid worden gemaakt tussen buiten planten en kuipen planten. In beide gevallen moet u de struik grondig uitdunnen voordat u daadwerkelijk wordt gekapt.
Uitdunnen voor snoeien
Voordat je begint met het snoeien van de kurkentrekkerwilg, dun je de struik grondig uit. Dit bevordert de ventilatie tussen de takken en zorgt voor evenwichtige lichtomstandigheden. Om dit te doen, snijdt u deze takken af:
- zieke en ellendige takken
- dode schietpartijen dicht bij de grond
- smalle en elkaar kruisende takken
- van het vijfde jaar drie naar vier oudere takken
Knip goed met deze handleiding
Nadat je de kurkentrekkerwilg hebt uitgedund, gaat deze naar de rechter stek. Daarbij vergeeft ze je fouten als het niet meteen lukt. Om dit niet te laten gebeuren, verkort u alle scheuten tot de gewenste lengte volgens deze instructies:
- Maak je schaar schoon voordat je gaat snoeien.
- Plaats de schaar boven een tak of bladknoop.
- Laat minstens 15 cm boven de grond.
Snoeien in emmerstand
Voor een kurkentrekkerwilg in een emmer is het vooral belangrijk om deze regelmatig en correct te snijden. Daar moet elk jaar heel sterk op bezuinigd worden. Zorg ervoor dat er ten minste één oog overblijft. Plant de kurkentrekkerwilg na het snoeien in een grotere pot. Als het in het vorige vat moet blijven, moet je ook de wortels terugsnoeien. Het kan nodig zijn om een deel van de kluit af te zagen.