Hoe maartbekers van sneeuwklokjes te onderscheiden

Maerzenbecher-Schneegloeckchen-Differenz
Sneeuwklokjes verschillen in bloei.

De maartbeker wordt vaak vergeleken met het sneeuwklokje of zelfs verward. Op het eerste gezicht lijken de twee witbloemige voorbodes van de lente erg op elkaar. Maar bij nader inzien zijn enkele interessante verschillen en onderscheidende kenmerken te zien.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk: De bloemen

Het belangrijkste en opvallendste onderscheidende kenmerk zijn de bloemen. Zowel de bloemen van de Maartbeker als die van het sneeuwklokje hebben een klokvorm en een helderwitte kleur. Het sneeuwklokje vormt slechts één klok op een stengel, terwijl de maartbeker ook twee klokken per stengel kan hebben. Een nadere blik op de bloemen onthult echter nog meer verschillen.





Bij nader inzien verschillen de witte klokbloesems als volgt van elkaar:

Door het aantal bloemblaadjes

Opvallend is het aantal bloemblaadjes.

  • De beker van maart heeft zes bloemblaadjes van gelijke lengte,
  • het sneeuwklokje slechts drie korte binnenste en drie langere buitenste.

Het kleurenschema van de bloemblaadjes

Bovendien verschillen de bloemen niet alleen in het aantal, maar ook in het kleurontwerp van de bloemblaadjes.

  • De bloemblaadjes van de maartbeker hebben een gele tot groene stip aan de punt,
  • de bloemblaadjes van het sneeuwklokje daarentegen worden monochroom wit gehouden. Slechts af en toe hebben de binnenste bloemblaadjes lichte groene vlekken.

Nog een verschil: de voorwaarden van de site

De respectievelijke locatievoorkeuren onderscheiden ook de twee voorjaarsbloeiers van elkaar. De maartbeker groeit bij voorkeur op schaduwrijke en vochtige locaties, het sneeuwklokje gedijt ook goed op droge en zonnige plaatsen.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Knokke-Heist

Enkele overeenkomsten

Hoewel de maartbeker en het sneeuwklokje veel verschillen hebben, hebben ze ook enkele overeenkomsten. Beide planten zijn bolgewassen en behoren tot de amaryllisfamilie. Een bijzonder belangrijke overeenkomst is de toxiciteit van de twee planten. Zowel de Maartbeker als het sneeuwklokje zijn zeer giftig in al hun plantendelen en zijn bij lange na niet geschikt voor consumptie.

Nog iets wat ze gemeen hebben: beide wilde soorten zijn beschermd

Bovendien hebben beide planten deze belangrijke overeenkomst: beide kunnen ook in privétuinen worden geplant. Maar de wilde exemplaren van beide soorten worden met uitsterven bedreigd en worden beschermd. Zowel graven als plukken is verboden.