Hoe metselwerk goed te repareren

Metselwerk reparatie-mogelijkheden

Zeker als je huis een oud gebouw is, straalt dit enerzijds een nostalgische charme uit, maar anderzijds is het vaak een constante bouwplaats waar hier en daar gerepareerd moet worden. Dit geldt ook voor het metselwerk: Hoewel dit in oudere gebouwen zeer robuust en duurzaam is, kan het steeds weer gebeuren dat er scheuren en gaten ontstaan, die natuurlijk gerepareerd willen worden.

Speciale aandacht voor buitenmuren

Buitenmuren worden natuurlijk blootgesteld aan een grote en constante belasting door weer en wind. Daarom is het niet verwonderlijk dat de ene of de andere schade kan optreden: vooral de gewrichten worden bijzonder aangetast, omdat ze na verloop van tijd eenvoudigweg door regen worden weggespoeld. Dit is over het algemeen niet slecht, maar je moet wel actie ondernemen en zorgen voor een grondig gerepareerde basis zodat regen of ander vocht daar niet kan binnendringen.





Wat zijn gewrichten die worden gebruikt om gewrichten te repareren?

Vooral bij buitenmuren worden speciale eisen gesteld aan de voegen (en dus ook aan het materiaal). Je moet dus niet naar de goedkoopste mortel grijpen, maar zorg ervoor dat dit:

  • is vorstbestendig
  • is bestand tegen strooizout
  • tast het metselwerk niet aan (het is belangrijk om te weten van welk materiaal de stenen van de buitenmuur zijn gemaakt)

Herstel gewrichten goed

Voordat u de uitgewassen voegen weer gaat voegen, moet u ze zeker goed reinigen en stof en vuil verwijderen. Je moet de mortel dan niet zomaar los in de voegen leggen, maar met behulp van een voegijzer netjes in de voeg drukken. Let ook op of de plint eerder is gepleisterd: Als dit het geval was, moet deze ook opnieuw worden geplastificeerd – dit geldt overigens ook voor muren in het algemeen.

Lees ook:   De samenstelling van je gevel: binnen- en buitenmuur

Repareren van scheuren

Het is ook mogelijk dat er na verloop van tijd scheuren in de muur ontstaan. Dergelijke scheuren moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd. Hoe dit werkt, leest u in onze thematisch passende gids “Muurscheuren repareren”.

Reparatie van natuurstenen muren

In het geval van natuurstenen muren is repareren een beetje anders of complexer. Hier moeten niet alleen uitgewassen voegen worden vernieuwd, maar ook losse en beschadigde stenen worden vervangen. Om dit te doen, moet de oude steen zorgvuldig worden verwijderd, waarna het vrijgekomen gebied met een draadborstel wordt bevrijd van losse mortelresten. Vervolgens wordt het steenlager gevuld met geschikte mortel en wordt de nieuwe steen stevig ingeperst.