Hoe onderscheid te maken tussen maart kopjes en lelies van de vallei

Maerzenbecher-Maigloeckchen
Lelies van de vallei kunnen tot 17 bloemen per stengel dragen.

Zowel de maartbeker als de lelietje-van-dalen worden beschouwd als voorbodes van de lente. Al lijken de twee witbloeiende voorjaarsbloemen op het eerste gezicht visueel op elkaar. Maar bij nader inzien zijn er ook enkele kleine onderscheidende kenmerken.

De fundamentele verschillen

De maartbeker en de lelietje-van-dalen komen niet uit dezelfde plantenfamilies. De maartbeker behoort echter tot de amaryllisfamilie, de lelietje-van-dalen tot de aspergefamilie. In tegenstelling tot de maartbeker en het sneeuwklokje is de lelietje-van-dalen geen uienplant, maar scheuten uit wortelstokken.





Ook de voorwaarden van de site verschillen. De maartbeker groeit het liefst op vochtige en schamele plaatsen, voornamelijk op rivieren en beken. Het lelietje-van-dalen daarentegen geeft de voorkeur aan drogere loofbossen en weiden.

De verschillen van de bloemen

Beide planten vormen witte klokvormige bloemen. De lelietje-van-dalen heeft deze bloemvorm al in zijn naam, maar ook de Maartbeker wordt in de volksmond vaak Maartklok genoemd. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

De bloeiperiode

Omdat de maartbeker en de lelietje-van-dalen op verschillende tijdstippen bloeien, kunnen ze niet echt met elkaar verward worden. Want de maartbeker bloeit in de maanden februari tot april, terwijl de lelietje-van-dalen pas in mei bloeit.

Het ontwerp van de bloemen

De twee planten zijn ook van elkaar te onderscheiden door het aantal en de kleur van de bloemen.

  • De maartbeker draagt één tot twee bloemen per stengel,
  • de lelietje-van-dalen kan vijf tot 17 kleine bloemen dragen.
  • De bloemblaadjes van de maartbeker hebben elk een kleine gele of groene vlek aan de punt,
  • de bloemen van de lelietje-van-dalen zijn uniform wit.
Lees ook:   Aansluiten PV-installatie en recht op terugdraaiende meter

De verschillen van de bladeren

De twee planten zijn ook gemakkelijk van elkaar te onderscheiden door hun bladeren.

  • Dus de bladeren van de Märzenbecher zijn lang en dun,
  • terwijl de lelietje-van-dalen veel bredere en ovale bladeren heeft.

Beide planten zijn giftig

Een bijzonder belangrijke overeenkomst is toxiciteit. Zowel de maartbeker als de lelietje-van-dalen zijn zeer giftig in al hun plantendelen en geenszins geschikt voor consumptie.

Beide planten zijn beschermd

Daarnaast hebben beide planten nog een belangrijk ding gemeen. Hoewel beide gemakkelijk in privétuinen kunnen worden geplant. Maar de wilde exemplaren worden met uitsterven bedreigd en worden beschermd. Wilde lelies van de vallei kunnen worden geplukt. Maar opgravingen zijn ook verboden.