Hoe ontstaat uitbloeiing op het gips?

Ausbluehungen-Putz

Witte vlekken op het gips – de schok is in het begin geweldig. Zelfs bij een bezoek aan een huis kunnen dergelijke kristalachtige vlekken potentiële kopers goed afschrikken, maar als leek denk je eerst aan schimmel of dit soort schade. Maar waar komt dit zout vandaan en wat kun je eraan doen?

Hoe komen uitbloeiingen op het gips?

Efflorescentie is een zout dat wordt geproduceerd door vocht. Vocht en gips – alarmbellen rinkelen zeker voor velen. Zeker als het gaat om interieurs. Voor buitenmuren is uitbloeiing echter geen zorgwekkend probleem. Dit zijn slechts residuen van zoutoplossingen in het metselwerk en verdampen daaruit. De vloeistof verdampt, de zouten blijven als een sluier op het gips achter. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door regen, die in grote hoeveelheden tegen een niet goed geïsoleerde, gepleisterde huismuur klettert.





Aandacht is nodig

Hoewel de uitbloeiing gemakkelijk te verwijderen en niet schadelijk is, is uw aandacht nog steeds vereist, vooral als u in een huis voorkomt: u moet de oorzaak tot op de bodem uitzoeken om mogelijke ernstige schade te voorkomen. Dit betekent dat u moet uitzoeken waar het vocht dat tot de uitbloeiing heeft geleid, vandaan komt. Het kan eenvoudigweg te wijten zijn aan onjuiste ventilatie, maar het kan nodig zijn om het metselwerk af te tappen. Je kunt dus ook uitbloeiing op het gips zien als een eerste teken van een vochtprobleem, dat je nu op tijd kunt aanpakken.

Verwijder uitbloeiing op gips

Op gips kan uitbloeiing meestal vrij goed worden verwijderd. Er zijn verschillende opties voor u beschikbaar:

  • scrub met een harde metalen borstel
  • verwijderen met een spatel
  • afwassen met verdunde azijn
Lees ook:   Hoe lang kan je lening inbrengen in belastingen?

Na het verwijderen van de uitbloeiing kan het echter nodig zijn om de pleister in de behandelde gebieden te vernieuwen. Het is raadzaam om direct isolerende verf aan te brengen om verdere zoutafzettingen te voorkomen – mits het vocht niet van binnenuit ontstaat.