Hoe ontstaat uitbloeiing op het metselwerk?

Ausbluehungen metselwerk

Efflorescentie is altijd een teken van vocht. Om ze dienovereenkomstig af te doen als onvolkomenheden is in eerste instantie verkeerd. Hoewel uitbloeiing op een buitenmuur eigenlijk geen groot probleem is, is het een waarschuwingssignaal voor binnenmuren. Maar hoe komt de zoutafzetting op het metselwerk tot stand?

Verschil vandaag en in het verleden

Tegenwoordig worden huizen vrij snel gebouwd. Bouwbedrijven staan onder tijdsdruk en het kan best zijn dat hier en daar een isolatieplaat wordt afgeschaft – ook om kosten te besparen. In het verleden kon het bouwen van een huis echter enkele jaren duren. Ze hebben meer nadruk gelegd op een solide en solide constructie en hebben kosten noch moeite gespaard. Hoe clichématig dit ook lijkt, maar op dit punt was in het verleden veel beter.





Dit betekent echter niet dat oude gebouwen beschermd zijn tegen vocht, integendeel. In het verleden was waterdichting geen groot probleem – je wist gewoon niet beter. Vochtschade en uitbloeiing in oude gebouwen zijn bijvoorbeeld niet ongewoon, vooral in de kelder. In nieuwe gebouwen daarentegen kan uitbloeiing vaak te wijten zijn aan andere constructiefouten:

  • Scheuren in het metselwerk
  • Scheuren in het gips
  • vochtige ruit onthult
  • lekkend dampscherm
  • lekkages in de kelder
  • gebrek aan afvoer in de buitenruimte, vooral bij de keldertrap

Renovatiewerkzaamheden noodzakelijk

Als het gaat om uitbloeiing op het metselwerk, zijn vaak renovatiewerkzaamheden nodig, die van verschillende grootte kunnen zijn. Allereerst is het belangrijk dat je de oorzaak vindt. Natuurlijk kunt u de uitbloeiing van tevoren verwijderen, maar ze zullen keer op keer optreden als u de werkelijke reden niet oplost. Anders heb je straks niet meer alleen te maken met zoutafzettingen, maar ook met schimmel en schade aan het bouwweefsel.

Lees ook:   Appartement op zolder – heeft dat zin?

Wat kun je doen?

Als de uitbloeiingen zich op de buitenmuur bevinden, is het probleem niet zo erg als bij uitbloeiing binnenshuis. In ieder geval is het echter raadzaam om een expert te raadplegen die de oorzaak tot op de bodem uitzoekt. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat je de kern van het probleem echt kunt aanpakken. Aan de andere kant wordt het gebruik van afdichtingsmiddelen niet aanbevolen. Hoewel u geen uitbloeiing meer zult vinden op uw metselwerk, bestaat het probleem nog steeds – het zal nog erger worden. De enige juiste oplossing is dienovereenkomstig de eliminatie van vocht.

JF