Lila is gemakkelijk te verzorgen en kan ook worden getransplanteerd. Als je bij het verplanten goed te werk gaat, krijgt de sering op zijn nieuwe locatie een goede voet aan de grond en heb je weinig werk met de plant. Hier kunt u vinden waar rekening mee moet worden gehouden.
Let hier op bij het verplanten van seringen
De sering heeft een enorme groeidrift. Dit is gebaseerd op het dichte wortelnetwerk dat zich rond de plant vormt en waarmee de sering veel voedingsstoffen uit de bodem haalt. Als je ervoor wilt zorgen dat de plant goed groeit op de nieuwe locatie, moet je de wortels niet te veel beschadigen.
In het geval van kleine planten is het het beste om ze volledig op te graven. Dit kan moeilijker zijn met oudere exemplaren. Onder bepaalde omstandigheden heeft de sering al een zeer brede kluit gevormd. Dan kan het nodig zijn om een deel van de uitwendige wortels af te snijden. Als je een wortelbarrière hebt ingesteld bij het planten van de sering, zal dit je werk gemakkelijker maken. In dit geval kunt u eenvoudig van deze limiet graven.
Kies de juiste nieuwe locatie
Voordat u de sering verplant, moet u eerst de juiste locatie ervoor kiezen. Alleen als de plant op de nieuwe plek voldoende zonlicht en veel voedingsstoffen krijgt, zal hij goed groeien en ook veel bloemen dragen. U kunt voedingsstoffen leveren door kunstmest toe te voegen. Aan de andere kant moet je de lila niet in de schaduw zetten. Gebrek aan zonlicht is niet zo gemakkelijk te compenseren.
Deze dingen moeten lila op de nieuwe locatie
- Veel zonlicht
- Voldoende vocht maar geen wateroverlast
- Voldoende voedingsstoffen
Kies voor een droge maar niet te warme dag. Het is het beste om de sering in het voorjaar te transplanteren, voordat de groeispurt begint, of anders in de late zomer vóór het begin van de koude tijd van het jaar. In het voorjaar kan de plant goed gebruik maken van de eerste groeifase.
Hoe verder te gaan met transplanteren
Trek eerst handschoenen aan en pak een scherp en schoon paar snoeischaren. Snijd de sering ongeveer 30 centimeter boven de grond. Teken nu een straal rond de sering, waarvan de grootte ongeveer gelijk is aan de vorige kroon van de plant. Graaf aan de getrokken rand verticaal in de grond met een spade. Snijd indien nodig een buitenste deel van de wortels af.
Graaf de plant vervolgens langzaam uit de grond. Als de sering te stevig verankerd is, zet de wortels dan voorzichtig losjes op de stam. Om dit te doen, beweeg je voorzichtig de 30 centimeter die je nog boven de grond hebt, eerst in de ene richting en vervolgens in de andere.
Graaf de sering op en transplanteer deze naar de nieuwe locatie. Daar vul je de put met aarde en wat compost, hoornmeel of hoornkrullen. De meststof zal de plant goed dienen bij het wortelen.