Met de juiste aanpak kan een bonsai worden gemaakt van een kurkentrekkerwilg. Om u hierbij te helpen, vindt u hier gedetailleerde instructies. Je zult zien dat het opvoeden van een bonsai niet zo moeilijk is.
Hoe maak je een bonsai van de kurkentrekkerwilg?
In het begin verschilt het fokken met een bonsai niet van de gebruikelijke vermeerdering van een kurkentrekkerwilg. Dit betekent dat je in het late voorjaar een uitloper knipt van een half gelamineerde scheut die geen bloemen draagt. De stek moet een lengte hebben van ongeveer 15 cm tot 20 cm en worden afgesneden onder een bladknoop. Voordat je de uitloper in een pot plant, moet je alle knoppen en bladeren van de onderste helft verwijderen.
Je kunt de stek direct in een bonsaikom plaatsen. Een plantensubstraat gemengd van acadama en perliet in een verhouding van 3 tot 2 is geschikt. Ga als volgt te werk om te maken:
- Plant de uitloper in de grond met de ontbladerde kant naar beneden gericht.
- Bevestig het aan de rand met een koord om te voorkomen dat het omvalt.
- Geef de ontluikende bonsai matig water.
- Plaats het op je halfschaduwrijke plaats. Ideaal is een vensterbank zonder directe middagzon.
Welke zorg heeft een kurkentrekkerwilg nodig als bonsai?
Om ervoor te zorgen dat je kurkentrekkerwilg zich ontwikkelt tot een bonsai, moet je er goed voor zorgen. Deze maatregelen omvatten:
- Houd de grond licht vochtig
- regelmatige bevruchting
- correct snijden
Omdat bonsaischillen relatief klein zijn, kan het plantsubstraat gemakkelijker uitdrogen. De kurkentrekkerwilg krijgt dit niet en is te voorkomen. Als meststof is een speciale bonsai vloeibare meststof geschikt, die je in de periode van mei tot september toedient.
De groei van een bonsaiboom moet goed worden opgeleid. Zodra de kurkentrekkerwilg de gewenste hoogte heeft bereikt, snijdt u de hele zomer elke zich ontwikkelende eindknop aan de scheutpunt af. Zo stimuleer je de bonsai om zijscheuten te vormen. Na verloop van tijd ontwikkelt zich een prachtig gebogen en dichte tak.