Hoe vaak moet je lila water geven?

Lila gieten
Lila moet regelmatig van water worden voorzien.

Het aanvoeren van de juiste hoeveelheid vocht is een belangrijke basis voor een goede groei en mooie bloei. Hier leert u hoe u voor de sering kunt zorgen en hoe u ter plaatse de juiste omstandigheden kunt creëren.

Hoeveel water heeft Lilac nodig?

Lila heeft een regelmatige toevoer van water nodig. De plant kan echter ook hittegolven overleven – zolang de juiste omstandigheden ter plaatse worden gegeven. De grond moet licht zijn zodat de wortels van de plant goed in de grond kunnen groeien. Daarnaast moet de plant voldoende zonlicht op zijn plaats krijgen. Als je de plant op de juiste plaats hebt geplant, moet je hem water geven met kalkarm water of vertrouwen op het regenwater.





Let hier op

  • plant in losse grond met veel voedingsstoffen
  • matig water leveren en wateroverlast voorkomen
  • Zorg indien nodig voor rijpe compost of hoornkrullen

Wat daarentegen problemen kan veroorzaken voor de sering is wateroverlast. Als het vocht zich ophoopt ter hoogte van de wortels van de sering en niet naar beneden afvoert, heeft dit een negatief effect op de plant. De aanvoer van voedingsstoffen komt snel tot stilstand. Onder deze omstandigheden kan het ook voorkomen dat delen van de wortels langzaam rotten. Dit moet je koste wat het kost vermijden. U kunt ter plaatse een drainagelaag van grind of zand aanbrengen. Dan stroomt het vocht beter weg.

Hoe zorg je voor de lila

De plant heeft niet alleen vocht nodig, maar ook veel voedingsstoffen. Lila is een zogenaamde zware feeder, die een hoog niveau van voedingsstoffen uit de bodem haalt. Als de locatie van de sering na enige tijd uitgemergeld is of niet genoeg voedingsstoffen biedt, moet u kunstmest aanbrengen.

Lees ook:   Regentonnen afdichten – zo werkt het

U kunt de sering voorzien van compost of van de juiste meststof. Voeg gewoon vloeibare meststof toe bij het water geven. Vermijd echter het toevoegen van preparaten met een hoog stikstofgehalte. Te veel stikstof heeft een negatief effect op de vorming van de bloemen van de sering.