Hoe vermenigvuldig je je goudlak?

Goudlak vermeerdering

Bijzonder mooie tuinplanten hebben vaak het duidelijke nadeel dat ze een bijzonder hoge inspanning leveren op het gebied van verzorging. Goudlak is anders omdat het een robuuste en zuinige plant is. In dit opzicht is het niet verwonderlijk dat veel hobbytuinders de wens hebben om zich te vermenigvuldigen.

Laat de natuur het gewoon doen

Hoewel de goudlak oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, voelt het ook in Centraal-Europa erg comfortabel aan. Dat blijkt niet in de laatste plaats uit het feit dat hij als tuinvluchteling soms ook in Duitsland in het wild te vinden is. Wat dat betreft is de kans op zelfzaaien groot. Dit geldt in ieder geval als je afziet van het verwijderen van verwelkte bloemen van de plant en daarmee de zaden de kans geeft om te rijpen.





Zaai jezelf

Als alternatief kunt u ook gekochte of zelf verkregen zaden zaaien. Net als bij het planten van jonge planten, moet je op zoek naar een zonnige locatie in je tuin, waar de grond een zanderige, humeuze structuur heeft. Het is belangrijk dat u het zaad niet alleen strooit, maar ook bedekt met wat aarde, omdat de goudlak een donkere kiemkracht is. De dikte van de grondlaag moet ongeveer drie keer de diameter van de zaden zijn. Verder moet je ervoor zorgen dat het substraat constant vochtig blijft.

Gebruik stekken

De derde optie is om stekken te snijden. U moet het volgende doen:

  • Kies na de bloeiperiode een scheut van ongeveer 10 centimeter lang.
  • Zorg ervoor dat het gezond is en niet geluniseerd.
  • Knip de scheut af en verwijder de onderste bladeren.
  • Doe het dan in een pot die je eerder hebt gevuld met teeltgrond.
  • Bedek de pot met een doorzichtige plastic zak.
  • Zet de pot op een warme en lichte plaats.
  • Houd het substraat constant vochtig.
Lees ook:   Gips gladstrijken – zo werkt het