Hoe worden viooltjes geplant?

Step-muetterchen planten
Plant viooltjes zo zonnig mogelijk.

In de meeste gevallen verwijst een viooltje naar het zogenaamde tuin viooltje. Het behoort tot het geslacht van viooltjes en siert, dankzij de verscheidenheid aan kleuren, vele balkondozen en bloembedden. We laten je zien hoe je het tuin viooltje op de juiste manier plant.

Welke voorwaarden hebben viooltjes nodig op hun locatie?

Om ervoor te zorgen dat u lang van uw viooltjes kunt genieten, moeten de omstandigheden van de locatie overeenkomen met de behoeften van de bloemen. Deze kunnen enigszins variëren, afhankelijk van het gekozen ras. Voor een veelbelovende investering moet u rekening houden met deze factoren:



  • zonnige tot half schaduwrijke plek
  • kalkarme, humeuze grond
  • licht vochtige grond
  • geen wateroverlast
  • voldoende ruimte



Je hebt geen speciale grond nodig voor je viooltjes. Ze kunnen vrij goed omgaan met commerciële tuingrond. Verwacht een oppervlakte van 10 cm² per bloem. Dit geldt ongeacht of je je viooltjes op het balkon of in de tuin plant.

Wanneer viooltjes planten?

Viooltjes zijn vanaf ongeveer begin februari te koop. Op dit moment kunt u al in een balkondoos of emmer worden geplaatst. Buiten in de tuin moet je alleen in april viooltjes planten, omdat daarvoor vorst te verwachten is.

Als je je viooltjes zelf wilt laten groeien, kun je de bloeitijd bepalen met de planttijd van het zaaien. Ze hebben de voorkeur in de winter bij maximaal 10 °C en bloeien al in het voorjaar. Zaai de zaden direct buiten in de zomer, je krijgt een mooie zomerbloei.

Lees ook:   Hoe winterhard is de magnolia?

Zelfs in de herfst kun je bepaalde soorten viooltjes zaaien. Dit maakt ze nog sterker en duurzamer. Om de bloemen meerjarig te laten groeien, moeten ze goed overwinteren.

Hoe worden viooltjes geplant?

Het planten van viooltjes is eenvoudig en kan in slechts een paar stappen worden gedaan. Geef vooraf gekochte bloemen water en volg vervolgens deze instructies:

  1. Graaf een voldoende groot plantgat.
  2. Meng het uitgegraven materiaal en de grond in het plantgat met wat hoornkrullen.
  3. Plaats het viooltje in het plantgat. Het mag niet dieper of hoger worden geplant dan voorheen.
  4. Sluit het omliggende plein af met de opgraving.
  5. Druk lichtjes op de grond met de bal van je hand.
  6. Giet opnieuw.

Als je je viooltjes in een kuip of balkonbak wilt planten, zorg er dan voor dat je voldoende gaten in de grond hebt. Om overtollig water nog beter af te kunnen voeren, raden we ook drainage aan.