Meestal zijn vorst en sneeuw geen probleem voor viooltjes, omdat ze inheems zijn in gematigde weersomstandigheden. Permafrost en zeer koude winters zonder sneeuw kunnen echter gevaarlijk zijn. Daarom raden we bescherming aan voor overwintering.
Zijn viooltjes winterhard?
Kortom, viooltjes worden buiten als winterhard beschouwd en kunnen goed omgaan met koude temperaturen. Ze zijn ook bestand tegen lagere en langdurige temperaturen onder nul wanneer ze bedekt zijn met sneeuw. Permanente vorst zonder sneeuw vormt echter een gevaar waartegen u uw viooltjes moet beschermen. Balkonplanten daarentegen zijn niet winterhard en moeten op een geschikte plaats overwinteren.
Met de juiste planttijd kunt u robuustere viooltjes leveren en tweejaarlijks bloeien. Bloemen geplant in de herfst zijn bestand tegen aanzienlijk meer kou dan exemplaren die in het voorjaar zijn geplant. De viooltjes die in het voorjaar worden geplant, zijn vaak alleen eenjarigen, vooral als ze zijn gekocht in plaats van zelfgekweekt. Deze verwante viooltjes worden als bijzonder winterhard beschouwd:
- Gehoornd viooltje
- wilde viooltjes
- Cyclamen
Wat is de beste manier om viooltjes te overwinteren?
Om ervoor te zorgen dat je viooltjes die buiten groeien het koude seizoen goed doorkomen, moet je uitdroging voorkomen naast het invriezen. Zelfs in de winter kunnen planten sterven van de dorst wanneer de grond bevroren is. Dit probleem wordt verergerd door een volledig zonnige locatie. Bescherm je viooltjes daarom tegen regen en geef ze indien nodig water op vorstvrije dagen.
Alleen viooltjes die buiten staan, kunnen buiten overwinteren. Maak de vloer vorstbestendig door een beschermlaag aan te brengen met een van deze materialen:
- Mulch
- Kreupelhout
- Gebladerte
- Stro
- Plantenvlies
Balkonplanten die in een pot of bloembak worden geplaatst, worden meestal niet overwinterd, maar het volgende voorjaar opnieuw geplant. Je kunt op geen enkele manier buiten blijven, omdat je wortels aanzienlijk minder beschermd zijn. Als je de viooltjes nog steeds wilt overwinteren, plaats ze dan op een beschutte, maar koele plek. Dit kan een prieel zijn of een garage met een raam. Wikkel het bad bovendien in met plantenvlies of een jutezak om de wortels voor te bereiden op bijzonder koude dagen.