Viooltjes zaaien is heel eenvoudig en slaagt met weinig moeite. Daarnaast worden je bloemen veel robuuster, resistenter en bloeien ze langer. We laten je in een paar stappen zien hoe je kunt zaaien.
De selectie van zaden
In principe kun je ook helemaal zelf viooltjes kweken als je een geschikte moederplant hebt. De meeste gekochte rassen zijn hybriden, dus ze vormen geen zaden. U vindt echter een grote selectie van de bekende tuinviolen en de kleinere gehoornde viooltjes in de handel.
Naast de kleuren violet, geel en wit gecreëerd door de natuur, vindt u een enorm kleurenspectrum door geschikte fokkerij. Daarnaast zijn er ook veelkleurige of gedessineerde variëteiten.
De juiste locatie voor het zaaien van viooltjes
Om te slagen in het zaaien, moet u een geschikte locatie kiezen. In vergelijking met reeds volwassen viooltjes mag dit niet in de zon liggen. Met een plek in halfschaduw of schaduw heb je gelijk. Het viooltje stelt deze eisen aan de aarde:
- voedzaam
- tekort aan kalk
- licht vochtig
Als je de viooltjes direct in de volle grond legt, werk dan wat compost of hoornkrullen in de grond. Een potplant op het balkon kan goed omgaan met normale tuinaarde.
Hoe viooltjes op de juiste manier te zaaien
Afhankelijk van wanneer je je viooltje wilt laten bloeien, kies je een ander tijdstip om te zaaien. Als je de zaden uiterlijk in juni zaait, kun je uitkijken naar een herfstbloei vanaf oktober. Als je de zaden pas in augustus of september zaait, bloeit je viooltje pas volgend voorjaar. Het is ook mogelijk om de voorkeur te geven aan de planten in de winter. De kamer moet hiervoor koel zijn.
Voor succesvol zaaien, ga als volgt te werk:
- Bevochtig de grond.
- Zaai de zaden ongeveer 1 cm tot 2 cm diep in de grond.
- Bedek de zaden met aarde.
- Houd de grond altijd licht vochtig.
- Prik de zaailingen na ongeveer 4 tot 6 weken.
- Plant de viooltjes vanaf een hoogte van 5 cm.