Hoe zuring te oogsten

Zuring oogsten
Zuring kan gemakkelijk in de war raken.

De smaak van zuring is licht zuur en citroenachtig wanneer het op het juiste moment wordt geoogst. Het verfijnt salades, soepen en pittige kwarkgerechten. Maar voordat je het in de keuken kunt gebruiken, is een zachte oogst vereist.

Zuring herkennen

Als het onkruid in de tuin is gekweekt, hoeft u zich geen zorgen te maken over een mogelijke verwarring met de Aaron-staf. Als je het wilde onkruid op wilde weiden verzamelt, moet je de zuring precies kennen. De belangrijkste kenmerken:



  • de bladeren groeien rond in een rozet
  • ze zijn lancetvormig en hebben een midrib
  • tijdens de bloeiperiode groeien vanuit het midden lange stelen, die opvallen door de rode bloemen
  • de bladeren worden ook rood



De bladeren van zuring mogen alleen vóór de bloeiperiode worden geoogst. De rode kleur van bladeren en bloemen duidt op het toenemende oxaalzuurgehalte van de plant. Het is dan niet giftig, maar het zuur veroorzaakt ernstig ongemak. Hij kan last krijgen van braken, diarree en maagkrampen. Reuma en mensen met nier-/blaasaandoeningen moeten zich volledig onthouden van het consumeren van zuring.

Kweken en bewaren van zuring op de juiste manier voor een goede oogst

Zuring moet altijd op een zonnige plaats in de tuin worden gezaaid. De grond is diep, rijk aan voedingsstoffen en moet gelijkmatig vochtig worden gehouden. Tot ongeveer juni kan de zuring vers geoogst worden. Bij hoge opbrengsten kunnen de bladeren ook worden bewaard, maar drogen wordt niet aanbevolen. Tijdens het droogproces verliest de zuring zijn aroma, er blijft alleen de mogelijkheid om te bevriezen. Of je vriest de bladeren in water in of je blancheert de bladeren en vriest ze vervolgens in.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Schilde

Zuring in de keuken

De wilde groenten kunnen rauw aan een bladsalade worden toegevoegd of als spinazie worden gebruikt, kort blancheren en vervolgens verder verwerken. Zuring wordt bijvoorbeeld gebruikt om een heerlijke soep te koken en te gebruiken om sauzen en dressings te verfijnen. Het is pittig in omelet en ook een belangrijk onderdeel van de Frankfurt Green Sauce. Het is altijd belangrijk dat de bladeren vers zijn gebruikt en geplukt voor de bloeiperiode.