Een zonnesysteem genereert ongeveer 1.000 kWh (kilowattuur) elektriciteit per 1 kWp (kilowattpiek) geïnstalleerd fotovoltaïsch vermogen per jaar. Op jaarbasis is dit gemiddeld 2,7 kWh per dag en 112,5 Wh per uur. Gewone fotovoltaïsche systemen op eengezinswoningen hebben een vermogen van 5 tot 10 kWp.
Deze waarden zijn gemiddelde jaarlijkse waarden voor Duitsland. In werkelijkheid produceert een zonnesysteem niet elke dag precies 2,7 kWh elektriciteit per kWp. Ongeveer 70% van de geproduceerde elektriciteit wordt namelijk gebruikt in de zomermaanden. Bovendien verschillen de zonnestraling en het weer afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de dag. De dag- en uurwaarden zijn dus niet erg zinvol.
En dit is de inhoud van het artikel:
Factoren die de stroomopwekking van een zonnesysteem beïnvloeden
Hoeveel elektriciteit een zonnesysteem precies opwekt, hangt af van verschillende factoren.
De locatie
De locatie van het PV-systeem draagt aanzienlijk bij tot de PV-opbrengst. De zonnestraling bedraagt gemiddeld 1.000 kWh in Duitsland. Een kWp fotovoltaïsch vermogen levert dus ook ongeveer 1.000 kWh elektriciteit op. In het noorden van Duitsland is de instraling hoger met waarden van 800-900 kWh maar lager. In het zuiden zijn de waarden van 1.000 tot 1.200 kWh bereikt.
Het weer
Een fotovoltaïsch systeem werkt ook in de schaduw, maar het rendement neemt af naarmate de bewolking toeneemt. Zelfs een lichte bewolking vermindert de elektriciteitsopbrengst met 60 %. Als het regent, is het zelfs een verlies van kracht van hele 95 %. De gemiddelde waarde van 2,7 kWh per dag wordt dus alleen bereikt op volledig zonnige dagen.
Het seizoen
Een zonnesysteem genereert de meeste elektriciteit van April tot augustus. Hier wordt gemiddeld 125 tot 145 kWh elektriciteit per maand per kilowattpiek opgewekt. In de wintermaanden daarentegen is het slechts een magere 15-40 kWh per kWp.
De oriëntatie en helling van de modules
In Duitsland wordt de optimale elektriciteitsopbrengst van zonnesystemen bereikt wanneer de fotovoltaïsche panelen worden uitgelijnd volgens de Zuid bereikt. Afwijkingen volgens Zuidoost of Zuid-West gaan gepaard met kleine verliezen tot 5%. Bij een oost-west-oriëntatie is de opbrengst 10 tot 20 % lager dan bij een zuid-oriëntatie.
Ook de hellingshoek van de modules is van invloed op de elektriciteitsopbrengst. Kantelhoek tussen 30 en 40°. zijn optimaalDat komt omdat de zonnestralen de zonnepanelen onder een hoek van 90° raken. Aangezien de zon echter gedurende de dag en het jaar beweegt, verandert de stralingshoek voortdurend.
Het type modules
De
Het vermogen van de zonnepanelen is ook een factor voor de fotovoltaïsche opbrengst. Een zonnemodule van 300 Wp genereert ongeveer 300 kWh en een module van 400 Wp ongeveer 400 kWh elektriciteit per jaar. Deze elektriciteitsopbrengst wordt bepaald door de grootte en het rendement van het PV-moduul, dat verschilt naargelang het type zonnecellen. Monokristallijne zonnecellen hebben het hoogste rendement, gevolgd door polykristallijne en dunne-film zonnecellen. Bovendien produceren de fabrikanten verschillende modellen met een verschillend rendement. Een overzicht van zonnecellen met het hoogste rendement vindt u in dit artikel.U kunt ook meer te weten komen over fotovoltaïsch vermogen, hoe het wordt beïnvloed en hoe u zelf uw optimale PV-systeem kunt berekenen in onze gids:
Berekening fotovoltaïsch vermogen: kWh & kWp + optimale grootte
FAQ – de belangrijkste vragen en antwoorden over het onderwerp
Hoeveel elektriciteit wekt een fotovoltaïsch systeem van 10 kWp op?
Een fotovoltaïsch systeem van 10 kWp genereert gemiddeld 10.000 kWh van elektriciteit per jaar. Op jaarbasis produceert zo’n zonnesysteem gemiddeld ongeveer 27,4 kWh elektriciteit per dag. De werkelijke waarde per dag hangt echter af van het seizoen en het weer.
Hoeveel elektriciteit produceert een fotovoltaïsch systeem van 8 kWp?
Een fotovoltaïsch systeem van 8 kWp in Duitsland produceert ongeveer 8.000 kWh van elektriciteit per jaar. Het jaargemiddelde bedraagt 21,9 kWh per dag. Het werkelijke vermogen hangt af van de locatie, het seizoen en het weer.
Hoeveel elektriciteit produceert een fotovoltaïsch systeem van 6 kWp?
Een fotovoltaïsch systeem van 6 kWp produceert gemiddeld ongeveer 6.000 kWh elektriciteit per jaar. Per dag resulteert dit in een elektriciteitsopbrengst van 16,4 kWh. De werkelijke dagelijkse output hangt echter weer af van het weer en het seizoen.
Hoeveel elektriciteit produceert een fotovoltaïsch systeem van 5 kWp?
Een fotovoltaïsch systeem van 5 kWp produceert in Duitsland gemiddeld ongeveer 5.000 kWh per jaar. Berekend op de dag zelf is dit 13,7 kWh elektriciteit. De werkelijke output hangt af van het seizoen, de oriëntatie en de locatie.
Hoeveel elektriciteit produceert een fotovoltaïsch systeem in de winter?
Een fotovoltaïsch systeem genereert tussen 90 en 95 kilowattuur (kWh) elektriciteit per kilowattpiek (kWp) fotovoltaïsch vermogen. Tussen november en februari wordt slechts ongeveer 10 tot 15% van de jaarlijkse elektriciteitsproductie van een zonnesysteem opgewekt.
Hoeveel elektriciteit wekt 1 m2 fotovoltaïsche panelen op?
Gemiddeld heeft een fotovoltaïsche installatie van 1 m² een opbrengst van iets minder dan 0,2 kWp. In een jaar kan hiermee een elektriciteitsopbrengst van 200 Wh per m² worden bereikt. Het fotovoltaïsch vermogen per m² hangt echter af van het respectieve vermogen van de zonnemodule en de locatie van de fotovoltaïsche installatie.
Hoeveel elektriciteit wekt een zonnepaneel op?
De elektriciteitsproductie van een zonnepaneel hangt af van het vermogen. Voor particuliere zonnesystemen zijn zonnepanelen met een vermogen van 250 tot 400 Wp gebruikelijk. Zo genereert een zonnepaneel gemiddeld 250-400 kWh per jaar. De plaats en oriëntatie van het zonnepaneel zijn echter van invloed op de opbrengst.
Hoeveel elektriciteit produceert een kWp?
Een kWp fotovoltaïsch vermogen produceert ongeveer 1.000 kWh elektriciteit per jaar. Dat is 2,7 kWh per dag. Dit is een gemiddelde waarde voor Duitsland. Afhankelijk van de locatie en oriëntatie van de zonnepanelen wordt er minder of meer elektriciteit geproduceerd.
Hoeveel elektriciteit produceren zonnecellen ’s nachts?
Zonnecellen kunnen ’s nachts geen elektriciteit produceren. Fotovoltaïsche cellen werken ook in de schaduw, maar dan vallen de zonnestralen nog steeds op de zonnecellen. s Nachts schijnt de zon niet op de zonnecellen, zodat ze geen elektriciteit kunnen produceren. geen elektriciteit worden geproduceerd.
Conclusie
Gemiddeld kan worden verwacht dat de elektriciteitsproductie in Duitsland 1.000 kWh per kWp fotovoltaïsch vermogen per jaar. Factoren zoals de individuele locatie en de oriëntatie en helling van het dak zijn echter van invloed op de jaarlijkse opbrengst. Het is dus mogelijk om meer dan 1.000 kWh elektriciteit per kWp te produceren, maar ook minder.
Als u wilt weten hoe groot een systeem voor uw individuele situatie moet zijn, kunt u advies inwinnen bij een zonne-ingenieur advies krijgen. Vul gewoon onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van Gespecialiseerde fotovoltaïsche bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30 %.