Horizontale barrière door injectie – nuttige informatie

Horizontale barrière-injectie

Vooral in oude gebouwen voldoet de waterdichtheid niet aan de normen van vandaag. Capillair opstijgend vocht kan schade aan het metselwerk veroorzaken en in het ergste geval zelfs de structurele substantie aantasten. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor daaropvolgende horizontale vergrendeling. Vooral populair is de zogenaamde injectie. Er zijn zowel voor- als nadelen van de injectieprocedure. Hieronder leert u meer over de toepassing, de gebruikte stoffen en de voor- en nadelen.

Hoe de injectiemethode werkt

Als u geïnteresseerd bent in een volgende horizontale vergrendeling, zult u snel de injectiemethode tegenkomen. Er zijn enkele verschillen in hoe het werkt. Alle varianten hebben echter gemeen dat de stoffen in het metselwerk worden geïnjecteerd en dat er daardoor een waterdichting moet worden gemaakt. Om de stoffen in het metselwerk te brengen, worden kleine gaten geboord. De gaten moeten met kleine, vooraf bepaalde intervallen worden gemaakt. Door het licht hellende boren speel je op veilig dat de massa ook in het gat stroomt.





Deze stoffen worden gebruikt

De injectiemethoden verschillen met name wat de gebruikte stoffen betreft. Alle stoffen moeten een WTA-certificaat bevatten. Zo zie je precies voor welke vochtpenetratie de stof geschikt is. Met name de volgende stoffen komen in de praktijk veel voor:

  • silicificatie
  • Kerosine
  • Sillikonemulsie

silicificatie

In de veelgebruikte methode van silicificatie staan alkalisilicaten op de voorgrond. Bij lage druk komen de materialen in het metselwerk. Silicificatie duurt echter maar een paar jaar.

Kerosine

Paraffine-oliën verstoppen de poriën van het metselwerk. Zo kan er geen water meer door de poriën dringen. De paraffine-oliën vereisen echter voordroging van de muur. Bij een hoge vochtpenetratie zijn de oliën niet geschikt.

Lees ook:   Bloeiende schoonheid: clematis kweken op het balkon

Sillikonemulsie

Siliconen emulsies zorgen voor een waterafstotend effect op de poriën in de muur. Het transport van vocht wordt zo effectief voorkomen.

Voor- en nadelen

Aan de ene kant is het een voordeel van de injectiemethode dat het relatief goedkoop is. Binnen een zeer korte tijd kunt u de gaten boren en de kit plaatsen. Daarnaast wordt ook de aantasting van het metselwerk tot een minimum beperkt. de gaatjes zijn klein en kunnen gemakkelijk weer gepleisterd worden. Aan de andere kant heeft de injectieprocedure echter ook enkele nadelen. Vooral bij een al hoge vochtpenetratie hebben andere methoden de voorkeur. Het waterpeil is al zo hoog dat de kit de plaats van handeling niet meer kan bereiken. De injectiemethoden zijn daarom alleen geschikt als de vochtindringing nog aan het begin staat.