Instructies voor het ontpitten van frambozen

Frambozen coring
Frambozen moeten van tevoren worden gepureerd.

Vanuit botanisch oogpunt behoren frambozen niet tot de bessen, maar tot de collectieve steenvruchten. Elke individuele parel van een frambozenvrucht is dus een onafhankelijke vrucht met een kern. Deze zaden worden eenvoudigweg ingeslikt wanneer ze rauw worden gegeten. In jam of smoothies zijn de zaden echter onaangenaam merkbaar, daarom geven sommige mensen er de voorkeur aan om te genieten van frambozen zonder zaden. Hoe je frambozen het meest vakkundig kunt kernen, leggen we hier uit!

Stapsgewijze handleiding voor kernframbozen

Er zijn waarschijnlijk veel methoden om frambozen te zaaien. We raden deze aan:

  1. Pureer de frambozen met een blender
  2. U kunt ook een vloot van Lotte gebruiken
  3. Borstel de op deze manier verkregen massa door een fijne zeef
  4. Hoe fijnmaziger de zeef, hoe minder kernen je krijgt.

Zeer fijne metalen schermen, zoals een theezeef, zijn zeer geschikt. Wel is het belangrijk dat je de zeef direct na het coren onder stromend water spoelt. Anders krijg je de kernen die vast kwamen te zitten in de zeefgaten er nooit meer uit.

Een bessenwolf is ook erg praktisch, zeker als je grote hoeveelheden wilt verwerken. Kleine hoeveelheden kunnen eenvoudig met een lepel door de zeef worden geperst. Voor een glas jam is de moeite zeker de moeite waard om te genieten van een pitloze, frambozenjam.

De zaden van frambozen zijn niet schadelijk

Wie het zonder frambozen doet, bespaart veel werk. Er zijn ook veel manieren om te genieten van frambozen met zaden. Frambozen met zaden smaken erg goed in zoete soepen, in fruitige puree of in frisdranken en mousserende wijn. Bovendien ondersteunen de zaden van frambozen, die zeer rijk zijn aan vitamines, de spijsvertering en voorkomen zo effectief onaangename spijsverteringsproblemen.