Interessante feiten over de oogsttijd van de kweepeer

Kweepeer oogsttijd
Kweeperen moeten lichtrijp worden geoogst

Kweeperen worden relatief laat geoogst in huistuinen. Want kweeperen worden geoogst als het tuinseizoen bijna voorbij is. Rijpe kweeperen kunnen onmiddellijk worden opgeslagen of verwerkt. Onvolwassenheid heeft een bepaalde hoeveelheid tijd nodig om te rijpen.

Hoe te zien dat de kweeperen rijp zijn

  • De groene vruchten worden geel
  • De kweeperen zijn nog niet helemaal rijp
  • In de eerste helft van oktober in gunstige weersomstandigheden

Gewassen zorgvuldig vervoeren

De grote, volvlezige vruchten van de kweepeerboom moeten zo zorgvuldig mogelijk naar de keuken worden vervoerd. Daar sorteer je eerst de geoogste kweeperen. De beste manier om dit te doen is als volgt:



  1. Ontdek alle beschadigde vruchten – u moet ze onmiddellijk verwerken
  2. Sorteer groene, onrijpe kweeperen voor narijping op een handige opslaglocatie
  3. Rijp fruit kan tot acht weken op een koele plaats worden bewaard



Bewaar de kweeperen zodat de afzonderlijke vruchten elkaar niet raken. Het is belangrijk om te weten dat de meeste binnenlandse kweepeervariëteiten oneetbaar zijn als ze rauw zijn. Je moet dus alleen kweeperen eten als je ze eerst hebt gekookt.

Voorbereidingstips voor kweeperen

Kweeperen als fruit geven veel pulp af, zodat je er jam van kunt maken. Om dit te doen, wrijf je eerst de bittere pluisjes van de schaal met een zachte doek. Schil en kern daarna de kweeperen en snijd de pulp in kleine stukjes.

Gebruik alleen een beetje geleersuiker als geleerhulpmiddel en meer normale kristalsuiker. Een geleersuikermengsel in een verhouding van 3:1 of 4:1 is zeer geschikt. Dit komt omdat kweeperen pectine bevatten, een stof die het geleerproces ondersteunt. Kook de kweeperen samen met de geleersuiker volgens de instructies en maak de geleertest aan het einde. Vul de jam in gesteriliseerde schroefpotten. Op deze manier kunt u vele maanden van de oogst leven.

Lees ook:   Hoe MDF-borden te bewerken