Interessante feiten over sandwichdakpanelen

Sandwich dakpanelen

De naam sandwichdakpanelen is misschien niet per se bekend bij leken, maar iedereen heeft deze vorm van dakbedekking al gezien. Sandwichpanelen zijn overigens niet alleen op daken te vinden, maar ook op muren – dit komt vooral door de snelle bruikbaarheid van de panelen. Wat u moet weten over sandwichdakpanelen, kunt u hier vinden.

Wat zijn sandwichdakpanelen?

Deze platen danken hun naam aan hun structuur. In de regel bestaat een sandwichpaneel uit twee dunne buitenlagen (meestal gegalvaniseerd plaatstaal), waartussen zich een kern bevindt (bestaande uit een isolatiemateriaal zoals steenwol of polyurethaan). Deze lagen zijn stevig aan elkaar gelijmd en worden daarom ook wel composietpanelen genoemd. Door de ingeperkte kern is het buigen of breken van het oppervlak bijzonder moeilijk, terwijl de afdekaanzichten ervoor zorgen dat de kern bijzonder beschermd is.





Wanneer worden sandwichdakpanelen gebruikt?

Sandwichpanelen worden over het algemeen gebruikt in een breed scala aan sectoren, zoals de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en natuurlijk de bouwsector. Vooral in de bouwsector zijn sandwichpanelen uitstekend geschikt, omdat ze een goede stabiliteit hebben en snel kunnen worden geïnstalleerd. Daarom wordt het materiaal vaak gebruikt bij de bouw van lichtgewicht hallen, maar in toenemende mate ook voor het dakbedekking van woongebouwen.

Voordelen van sandwichdakpanelen

Als we speciale aandacht willen besteden aan de sandwichpanelen voor het dak, dan vallen de volgende voordelen op:

  • bijzonder stabiel
  • heeft een isolatiekwaliteit die metalen anders missen
  • de kern is niet zichtbaar als isolatie door de bekleding
  • tijdbesparende bijlage, omdat deze direct af fabriek kan worden gebruikt
  • laag gewicht
  • in vergelijking met andere opties lage kosten
  • vrij van schadelijke en verboden CFK-componenten
  • onbrandbaar
Lees ook:   Houten opbergkist maken

Leggen van sandwichdakpanelen

Er wordt altijd gezegd dat het gemakkelijk zou zijn om sandwichdakpanelen te leggen. Maar hoe werkt dit precies? Lees hier hoe je stap voor stap te werk kunt gaan.

Onderbouw inspecteren

Zoals bij alle dakconstructies is het belangrijk dat de gehele steiger past. Voordat u bijvoorbeeld sandwichdakpanelen legt, moet u de onderconstructie zorgvuldig onderzoeken en controleren of er echt geen incompatibele materialen met elkaar in contact komen. Dit is de enige manier om contactcorrosie te voorkomen. Het is ook logisch als de dakgoten en afdekplaten al op de dakpanelen zijn gemonteerd voordat ze worden gelegd.

De juiste oriëntatie

Het leggen van sandwichdakpanelen wordt altijd uitgevoerd tegen de hoofdweerrichting in: Hierdoor blijft de windinvloed op de impact lager. Dienovereenkomstig moet u beginnen met het leggen van de panelen aan de zijkant van het gebouw dat uit de buurt van de wind is gericht. Vervolgens wordt het verder gelegd met behulp van een richtlijn aan de dakrandzijde.

Schroeven

Een hele belangrijke stap is natuurlijk het schroeven van de platen. Het eerste paneel wordt met een boorschroef aan de middelste rand bevestigd. Om het binnendringen van water te voorkomen, moet u ook een zadelschijf met een rubberen afdichting gebruiken. Nadat u vervolgens het tweede dakpaneel hebt gelegd, wordt het overlaplipje over de laatste rand van het eerste paneel geplaatst en op dezelfde manier geschroefd als het eerste paneel. Vervolgens wordt de verbinding van beide platen extra geschroefd.