Is een stortbak het waard?

De moeite waard-een-stortbak

Cisternen zijn waterreservoirs die ook in de particuliere sector kunnen worden gebouwd als opvangtanks voor industrieel water. Dit gaat echter gepaard met enkele kosten, daarom moet u het project van tevoren goed afwegen. Of een stortbak de moeite waard kan zijn, lees je hier.

Er moet rekening worden gehouden met verschillende factoren

Zoals bij de constructie van de meeste structuren, spelen veel verschillende factoren een rol bij de constructie van een stortbak. Er moet dus rekening worden gehouden met verschillende aspecten, waaronder geologische, weergerelateerde en bouwrechtelijke punten. Dit zijn met name de volgende:



  • Lokale regenval;
  • Mogelijke hoeveelheid opgevangen water;
  • regenwaterkwaliteit;
  • Gebruikt;
  • bouwkosten;
  • het ontwerp en de specificaties van de stortbak;
  • rioolheffingen; evenals
  • Mogelijkheid van staats- of gemeentelijke financiering.



Natuurlijk zijn er ook enkele andere factoren die individueel moeten worden afgewogen.

Lokale regenval speelt een belangrijke rol

Voordat u begint met plannen, moet u eerst bepalen hoeveel lokale regenval meestal is. Op basis van deze waarden is het eenvoudig om te bepalen of een stortbak de moeite waard is – en welke grootte het moet hebben om een optimale opbrengst te verkrijgen. Afhankelijk hiervan zijn er extra gebruiksmogelijkheden die verder kunnen gaan dan pure irrigatie van de tuin. Als het verpompen van grotere hoeveelheden regenwater mogelijk is, kan een extra voeding in het industriële water van het huis worden overwogen of zelfs een drinkwaterbehandeling worden overwogen.

In sommige regio’s is het zelfs gewenst en aangemoedigd dat er privéreservoirs worden gebouwd. Voordat de bouw begint, moet u controleren of u kunt profiteren van overheids- of gemeentelijke subsidies – dit bespaart uiteindelijk vaak geld.

Lees ook:   Bouwlaag of woonlaag?

Over de voor- en nadelen van stortbakken

Als er niets is dat de bouw van een stortbak om regionale en structurele redenen in de weg staat, moet u ook naar de individuele voor- en nadelen van een dergelijke structuur kijken en deze tegen elkaar afwegen. Een van de voordelen van het gebruik van regenwater ten opzichte van leidingwater is dat het eerste vrij is van kalk en chlorering. Dit beschermt niet alleen de planten, maar ook huishoudelijke apparaten wanneer ze in het proceswater worden gevoerd. Ten opzichte van regentonnen is er ook het voordeel dat stortbakken vorstbestendig zijn, wat bijdraagt aan de lange levensduur van ongeveer 25 jaar.

Aan de andere kant van de nadelen, naast de vrij hoge bouwkosten, komt het regenwater via een dakafvoer in de stortbak terecht, wat op zijn beurt vervuiling kan veroorzaken. Zo is er de mogelijkheid dat er vervuilende stoffen uit het dak kunnen vrijkomen. Bij tuingebruik is dit echter vrij verwaarloosbaar.