Is hagel een reëel gevaar voor zonnecellen?

Mei 2017, een enorme hagelbui raast door de stad Lakewood, Colorado. Hagel tot zeven centimeter groot beschadigt auto’s, verbrijzelt ruiten en veroorzaakt talrijke verwondingen bij mensen en dieren. De Colorado Mills Mall moest een heel jaar dicht wegens talrijke schade.

Op enkele kilometers van het rampgebouw ondergaat een fotovoltaïsch park van het National Renewable Energy Lab (NREL) een test waarbij het wordt getroffen door hagelstenen van vergelijkbare grootte. Van de 3168 fotovoltaïsche panelen werd er slechts één beschadigd. Nadat de storm voorbij was, gingen de werkzaamheden ongehinderd door.



Fotovoltaïsche panelen van hoge kwaliteit leveren jarenlang stroom en zijn bestand tegen hoge temperaturen in de zomer, vrieskou in de winter, harde wind en – zoals u ziet – zware hagel.

Maar hoe zit het hier? Is hagel een echt gevaar? Welke schade kan het aanrichten en hoe kun je je erop voorbereiden? Hoe kunt u hagelbestendige zonnepanelen herkennen?



Zonnestelsel – is hagel een risico?

Ten tweede variëren hagelstenen in grootte en hagelbuien in intensiteit. En hoewel geen enkel PV-paneel ter wereld een werkelijk recordbrekende hagelbui overleeft (in 1970 werd een hagelsteen met een diameter van 15 cm gevonden), vormen de meeste hagelbuien geen ernstige bedreiging.

Het is echter interessant op te merken dat zelfs als het glas intact blijft, schokken microscheurtjes in de zonnecellen kunnen veroorzaken, die op hun beurt kunnen leiden tot slakkensporen. Het optreden ervan hangt echter af van verschillende andere factoren, waaronder de kwaliteit van de EVA-film.

Hagelbestendigheid van fotovoltaïsche modules

Het is belangrijk dat u als klant weet welke panelen hagelbestendig zijn. Bovendien moeten de verklaringen van de fabrikant door externe bedrijven worden bevestigd. Daartoe is een aantal certificaten ontwikkeld om de minimale hagelbestendigheid te bepalen.

Lees ook:   Welke grond heeft een magnolia nodig?

Het belangrijkste certificaat is het internationale IEC 61215. Panelen met dit certificaat zijn bestand tegen 25 mm hagel met een snelheid van 23 m/s, wat overeenkomt met hagelbestendigheidsklasse 2 (een 5-puntsschaal die vooral in westerse landen wordt gebruikt).

Alle zonnepanelen die in Duitsland en de Europese Unie worden verkocht, moeten dit certificaat hebben, wat betekent dat alle zonnepanelen bestand zijn tegen hagel – althans tot op zekere hoogte.

Sommige fabrikanten geven een hogere weerstand tegen hagel. Zo beweert Selfa in het gegevensblad van zijn panelen dat zij bestand zijn tegen een hagelkogel met een diameter van 55 mm en een snelheid van 33,9 m/s. De fotovoltaïsche dakpannen van Tesla zouden daarentegen klasse 4 hagelbestendig zijn.

Hagelbestendigheid hangt ook samen met sneeuwbelasting of mechanische weerstand tegen frontale druk. Uitstekende fotovoltaïsche modules in dit verband worden vervaardigd door LG, Panasonic, SunPower, REC, Selfa en Solarwatt.

Uiteraard kan hagel die groter is dan in de certificering wordt aangenomen, schade veroorzaken.

Hoe kun je je daartegen beschermen?

Verzekering tegen hagel

De beste financiële bescherming voor eigenaars van zonnesystemen is een verzekering voor PV-systemen, die de kosten van reparatie van beschadigde modules dekt. Het is belangrijk de verzekeringsvoorwaarden te lezen, want niet alle verzekeringen beschermen tegen hagel.

Huiseigenaren met een dakinstallatie kunnen de installatie gemakkelijk opnemen in de verzekeringspolis voor het hele gebouw. Dit is de meest kosteneffectieve oplossing.

Hoewel fotovoltaïsche panelen vele jaren probleemloos zouden moeten werken, waarom zou u zich niet volledig beschermen? Een verzekering hoeft niet duur te zijn, vooral als u panelen van hoge kwaliteit hebt gekocht.

Lees ook:   Hoe gevel opmetsen boven vensters?

Beschermt de fabrieksgarantie tegen de gevolgen van hagel?

Over het algemeen niet. De garantie van de fabrikant dekt geen schade veroorzaakt door overmacht. Hier is een voorbeeld van een clausule uit de garanties:

[Schäden durch] Natuurrampen of overmacht, met inbegrip van maar niet beperkt tot bliksem, hagel, vorst, sneeuw, stormen, golven, overstromingen, extreem hoge temperaturen, aardbevingen, tyfoons, tornado’s, vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen, aardscheuren of aardverschuivingen. [sind nicht abgedeckt] – Q Cells Garantievoorwaarden.