Iedereen die appels of tomaten in de tuin teelt, weet dat je de vruchten na het oogsten kunt laten rijpen. Dit geldt echter niet voor aardbeien. Onrijpe vruchten blijven onrijp, ze rijpen niet! Waarom dit zo is en hoe je aardbeien goed kunt bewaren na het oogsten, lees je in dit artikel.
In aardbeien werkt het rijpingsgas ethyleen niet
Als je veel aardbeienplanten in je tuin hebt en ze allemaal tegelijkertijd draagt, heb je waarschijnlijk te maken met een overvloedige oogst. Alleen de volledig rijpe vruchten mogen echter worden geplukt. Omdat aardbeien niet tot de climacterische vruchten behoren, zoals appels of tomaten. In deze vruchten veroorzaakt ethyleen een voortzetting van het metabolisme. Helaas vindt dit proces niet plaats met aardbeien. Dit heeft gevolgen voor de oogst:
- Oogst alleen volledig gerijpte aardbeien
- Laat vruchten met een grondige gele rand op de plant
Nadat de temperatuur onder de 15 graden Celsius is gezakt, rijpen de vruchten van aardbeiplanten niet meer. Snijd deze onrijpe aardbeien af samen met de verwelkte plantendelen.
Bewaar aardbeien goed na het oogsten
Hoewel de vruchten van de aardbeien niet rijpen. Je kunt ze echter één tot twee dagen in de koelkast bewaren. Let op de volgende punten:
- Was en reinig eerst de aardbeien
- Als je de aardbeien op dezelfde dag wilt eten, bewaar ze dan op kamertemperatuur in een zeef
- Bewaar het fruit anders in de koelkast in open Tupperware-blikjes
- Als je de aardbeien langer dan twee dagen wilt bewaren, vries ze dan in
Bevroren zijn de vruchten ongeveer tien maanden houdbaar. Je kunt de aardbeien daarvoor ook suikeren of pureren. Zo heb je altijd een zoete lekkernij bij de hand.