Hoewel een kurkentrekkerwilg tot 1 m per jaar groeit, kan deze in een kuip worden geplant. Hiervoor is het belangrijk dat je de groei regelmatig beperkt door een radicale snede en de struik goed verzorgt.
Hoe slaagt de kurkentrekkerwilg in een emmer?
De kurkentrekkerwilg groeit snel en vooral in een kuip ziet hij er snel woekerend uit. Om een respectabel zicht te krijgen, is het radicaal snoeien eenmaal per jaar van groot belang. Doe dit in de winter, wanneer de struik geen bladeren draagt. Ga als volgt te werk:
- Snijd alle zwakke, zieke en naar binnen gerichte takken volledig af.
- Ruim de kurkentrekker wilg royaal op.
- Verkort alle resterende scheuten met tweederde.
Je kunt het ook nog radicaler aanpakken door in de winter de zigzagwilg op de stok te zetten. Dat wil zeggen, je snijdt alle takken boven het eerste oog af. Het zit meestal ongeveer 10 cm tot 20 cm boven de grond. Verwijder het oog in geen geval. Alleen als het aanwezig blijft zal je kurkentrekkerwilg blijven ontkiemen.
Welke zorg heeft een kurkentrekkerwilg nodig in een pot?
Ondanks de radicale aanpak om de groei te beheersen, heeft de kurkentrekkerwilg voldoende ruimte nodig. De emmer moet minstens 90 l kunnen bevatten en een waterafvoer hebben. Een drainagelaag helpt ook om wateroverlast te voorkomen. Torfarme potgrond, verrijkt met:
- fijn gruis,
- zand of
- Perliet.
Gehouden in de emmer, heeft de zigzagwilg regelmatig kunstmest nodig. Geef haar een keer per maand wat vloeibare meststof voor een gezonde ontwikkeling. Zodra het aardoppervlak droogt, is het tijd om water te geven. Hoewel de kurkentrekkerwilg tot de winterharde struiken behoort, heeft hij vorstbescherming in de emmer nodig voor de bijna blootgestelde wortels. Om dit te doen, wikkel de pot met een oude deken of gerimpelde folie en plaats deze op een houten pallet. Bedek de grond met een laag kreupelhout of bladeren.