Voor tuinontwerp is het belangrijk om te weten met welke andere planten je een struik of een hoge stengel kunt onderplanten. In het geval van lila is deze combinatievorm niet eenvoudig. Dit is waarom.
Het brede wortelnetwerk belemmert onderbeplanting
Lila vormt een dicht netwerk van wortels. Hoewel dit geen ondiepe wortelers in de ware zin van het woord zijn, groeien de wortels over enkele meters in de breedte. Ze groeien heel dicht. Soms is er zelfs sprake van een vilt gemaakt van lila wortels. Dat dit zo is, komt door het feit dat de sering een zware feeder is. Het haalt veel voedingsstoffen uit de bodem. Deze zijn nodig voor de plant om de vele bladeren en volle bloeiwijzen te vormen.
De sering laat weinig ruimte voor andere planten in zijn omgeving. Wat onderbeplanting onder de sering betreft, hebben ze daarom meestal slechte kaarten, niet alleen vanwege de schaduwrijke omstandigheden die onder de bladeren van de plant kunnen heersen. Veel planten gedijen zeer slecht onder dergelijke omstandigheden. Maar er zijn uitzonderingen.
Hiermee kun je seringen onderplanten
Een goede manier om lila onder te planten zijn bolbloemen die in het voorjaar bloeien. De bollen zijn meestal niet onder de indruk van de druk van de wortels van de sering. Je kunt een uienplanter oppakken en gebruiken om deze in de grond te zetten. Een ander voordeel van de bollen die in het voorjaar bloeien is dat hun bloei goed afwisselt met de bloeitijd van de sering.
Deze bolbloemen zijn geschikt:
- Blauwe Sterren
- Hyacinten
- Krokussen
- Lelietje-van-dalen
- Narcissen
Naast de bolbloemen kun je ook kruiden en zogenaamde bodembedekker onder de sering planten. Zelfs bloemen die slechts één jaar bestaan en bloeien, kunnen worden gebruikt. Deze omvatten bijvoorbeeld de eenjarige zonnebloem. Je kunt ook kerstrozen, herfstasters, kattenkruid of viooltjes onder de sering planten. Het is het beste om hogere planten goed af te stemmen op het niveau van de sering. Dit varieerde afhankelijk van de variëteit. De meeste planten die je onder seringen kunt zetten, hebben echter de neiging om toch lager te groeien.