Is het mogelijk om zelf viooltjes te kweken?

Step-muetterchen-DIY
Viooltjes kun je zelf kweken.

Zelf viooltjes kweken biedt veel voordelen ten opzichte van gekochte planten. Ze bloeien langer en zijn veel robuuster. Daardoor komen ze de winter beter door. We laten je zien hoe je zelf met succes viooltjes kunt zaaien.

Waar haal je zaden voor het zaaien van viooltjes?

Zaden voor viooltjes zijn het hele jaar door in de winkels te koop. Gekochte viooltjes worden meestal zo gefokt dat ze geen zaden vormen. Daarom zijn ze niet geschikt voor het verkrijgen van zaden. Er zijn nauwelijks grenzen aan het creatieve ontwerp, want er zijn viooltjes in talloze kleuren en patronen.





Naast de kleurselectie moet u ook omgaan met de gewenste variëteit. Viooltjes behoren tot het geslacht van viooltjes en zijn te vinden in verschillende soorten. De bekendste zijn:

  • Tuin Viooltje
  • Gehoornd viooltje
  • wild viooltje
  • Veld viooltjes

Welke voorwaarden heb je nodig om viooltjes te trekken?

Voor succesvol zaaien moeten de omstandigheden goed zijn voor de locatie en de bodem. In tegenstelling tot volwassen viooltjes hebben zaden een plek in de schaduw of halfschaduw nodig. De grond moet dezelfde kenmerken hebben als volwassen exemplaren. Dit zijn:

  • humus
  • tekort aan kalk
  • licht vochtig

Bereid de grond voor met wat compost of hoornkrullen. Een balkonplant die in een kuip staat, kan goed omgaan met in de handel verkrijgbare tuinaarde.

Hoe worden viooltjes van eigen bodem gezaaid?

Viooltjes zijn donkere ziektekiemen. Dit betekent dat ze in de grond moeten worden geplant en ermee moeten worden bedekt. De zaaddiepte is 1 cm tot 2 cm. Geef de grond na het zaaien weer goed water. In het verdere verloop mag de aarde niet uitdrogen en tegelijkertijd niet te nat zijn. Na ongeveer 4 tot 6 weken kun je de zaailingen prikken. Zodra deze ongeveer 5 cm hoog zijn, kunnen de kleine viooltjes op hun plaats worden geplant. Let op een plantafstand van 10 cm.

Lees ook:   Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie