Is lupine winterhard?

Lupine-Winterhard
Lupinen verdragen koude temperaturen.

Lupinen zijn extreem robuuste en onderhoudsvriendelijke planten. Maar geldt dit ook voor koude temperaturen? Eén ding op voorhand: Lupinen zijn extreem winterhard. Het type teelt is echter bepalend voor de vraag of vorstbescherming nodig is. Lees hier hoe je je lupine op een soortgeschikte manier de winter doorkomt.

Welke eigenschappen maken lupine winterhard?

Voor veel planten kun je je oriënteren op de kwestie van vorsthardheid op de oorsprong. Tropische planten moeten meestal binnenshuis worden overwinterd, terwijl inheemse planten gewend zijn aan het lokale klimaat. Bij lupine is het een beetje anders. Het is niet de oorsprong die bepalend is voor hun winterhardheid. Oppervlakkig gezien maakt hun groeigewoonte hen bestand tegen de kou.





Watervoorziening, zelfs als de aarde bevroren is

Lupinen vormen lange wortels die tot diep in de grond reiken. Zo kunnen ze zichzelf voorzien van grondwater, zelfs met bevroren substraat. Deze functie houdt de lupine in leven in de winter.

Lupinen in potten zijn een uitzondering

Helaas hebben lupines in potten geen baat bij een lange wortel. Toch hoeven ze niet direct tegen vorst te worden beschermd. Omdat de overleving van lupine in de winter afhankelijk is van de watervoorziening, drogen potplanten uit in plaats van dood te vriezen.

Overwinter lupines in potten

Hoe verder te gaan bij het overwinteren van een lupine in een emmer:

  • plaats de emmer op een houten plank of polystyreenplaat
  • extra isoleren met luchtfolie, jute of een linnen zak
  • naar een windbeschermde locatie
Lees ook:   Is het mogelijk om cementmortel als fundering te gebruiken?

Meer tips voor de zorg

Het wordt vaak geadviseerd om het verwelkte gebladerte van de lupine in de herfst af te snijden. Deze maatregel is echter alleen nodig als u zelfzaaien wilt voorkomen. Laat het oude blad gewoon op de plant staan. Geleidelijk aan valt het op de grond, waar het door micro-organismen wordt omgezet in organisch materiaal. Dit verhoogt de bodemkwaliteit. De lupine voorziet zichzelf niet alleen van water, maar bemest ook zelf zijn wortels.