Tegenwoordig is het bouwen van een huis zonder isolatie eigenlijk niet meer denkbaar. Lees hier welke mogelijkheden er zijn om een vloerplaat te isoleren en te voldoen aan de EnEV. In principe zijn er twee varianten: van binnen en van buiten.
Isoleren van binnenuit of van buitenaf?
De vraag of je je bodemplaat van binnen of van buiten moet isoleren is eenvoudig te beantwoorden: van buitenaf is altijd efficiënter dan van binnenuit. Alleen als het om overtuigende redenen onpraktisch of onnodig is, kan ook binnenisolatie worden overwogen.
Isolatie op de bodemplaat
Als je je bodemplaat van bovenaf wilt isoleren, moet je eerst een vochtbarrière aanbrengen. U kunt dan drukbestendige isolatie installeren, zoals EPS-schuim. Dan komt de vloerstructuur. Er is echter altijd het probleem dat er een koudebrug naar de buitenmuur is. Om dit probleem te verminderen, moet de buitenmuur zijdelings worden voorzien van geschikte omtrekisolatie of, als alternatief, moet de onderste rij stenen van het metselwerk worden vervangen door een isolerend element.
Wat is perimeterisolatie?
Perimeterisolatie is de algemene term voor de isolatie onder de vloerplaat en de laterale externe isolatie van de keldermuren. De perimeterisolatie is een volledige isolatie van het gebouw naar de grond toe. Tegenwoordig wordt het standaard geïmplementeerd in nieuwe gebouwen. Het is noodzakelijk om de U-waarden te behalen die vereist zijn door de Energiebesparingsverordening (EnEV).
Isolatiematerialen voor perimeterisolatie
De isolatiematerialen onder de bodemplaat worden op natuurlijke wijze blootgesteld aan zware belastingen. Ze moeten hoge druk kunnen opvangen, het hele gebouw weegt op hen. En ze moeten bijzonder goed bestand zijn tegen vocht, omdat ze permanent in contact staan met de grond.
Om aan deze bijzonder strenge eisen te voldoen, komen slechts drie verschillende bouwmaterialen in aanmerking voor isolatie: geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS), schuimglasplaten en een stapel gemaakt van cellulair glasgrind. De XPS en de cellulaire glasplaten worden op de reinheidslaag van grind geplaatst en de basisplaat wordt er vervolgens overheen gegoten. Het cellulaire glasgrind is een bulkmateriaal dat moet worden verdicht. Vervolgens kan hier ook de bodemplaat worden gebetonneerd.
Voordelen van perimeterisolatie in één oogopslag
- Vermindert warmteverlies
- Effectief tegen koudebruggen
- Aangenaam binnenklimaat in de kelder
- Minder condensatie in de kelder
- Bespaart verwarmingsenergie
- Verhoogt de bouwwaarde