Je eigen huis bouwen – de beste tips

Huis Muren

De bouw van een nieuw huis is een extreem dure aangelegenheid. Doe-het-zelvers komen vaak op het idee om het huis gewoon zelf te metselen. Omdat dit de kosten voor metselaars en Co. Maar onafhankelijke ommuring is niet altijd mogelijk of nuttig. Hieronder lees je meer over dit idee.

Eigen bijdrage aan woningbouw

Maar waarom denken doe-het-zelvers überhaupt aan hun eigen bijdrage bij het bouwen van een huis? Allereerst kan de eigen bijdrage aan de woningbouw helpen om veel geld te besparen voor ambachtslieden. Als het in-house werk aan de ene kant ook tijd kost, scheelt het aan de andere kant geld. Daarnaast kost het bouwmateriaal meer als je het zelf krijgt. U kunt meestal ongeveer 20% toevoegen aan de materiaalkosten. Daarnaast heb je als doe-het-zelver en leek vaak aanzienlijk meer tijd nodig dan de vakman. Toch is er iets romantisch aan het idee om je eigen huis te bouwen.





Professioneel metselwerk

Als u besluit om uw eigen werk te doen, moet u de instructies voor het metselen volgen
volg zorgvuldig. Want de juiste wanden vergen veel expertise en ervaring. Als u niet professioneel metselwerkt, kan dit de statica van het gebouw in gevaar brengen.

Voor- en nadelen van zelfwanding

Onafhankelijke wanden worden echter gekenmerkt door voor- en nadelen. Hieronder staan de meest voorkomende voor- en nadelen die u kunnen helpen bij het kiezen voor of tegen zelfmuur.

Voordelen

  • meer kosteneffectieve variant
  • individuele mogelijkheden voor aanpassing aan kits

De nadelen

  • eigen aansprakelijkheid voor schade en gevolgschade
  • vaak tijdrovend en vermoeiend
Lees ook:   De onderhandse verkoop stap per stap

Wie is aansprakelijk?

Daarnaast rijst de vraag naar aansprakelijkheid in het geval van eigen bijdrage. Eventuele schade veroorzaakt door één bedrijf wordt immers gedekt door hetzelfde bedrijf. Dit geldt ook voor gevolgschade. Als je het huis zelf bakelt, ben je verantwoordelijk voor de schade – en dat kan jarenlang een risico vormen.