Je eigen kleioven bouwen – Zo werkt het

Kleiovens bouwen

Kleiovens behoren tot de klassiekers als het gaat om zelfgemaakte pizza en vers brood. Als u een kleikachel voor uw eigen tuin of terras wilt, kunt u deze gemakkelijk zelf bouwen met een beetje vaardigheid. We hebben hier kort samengevat hoe dit werkt.

Kleiovens kunnen eenvoudig zelf worden gebouwd

Hoewel klei te vinden is in het huis en de tuin, vooral op binnenmuren en plafonds, herontdekken veel huiseigenaren ook een ander gebruik – in de vorm van een traditionele kleikachel. Deze kenmerken zich door het feit dat ze door het speciale bouwmateriaal warmte optimaal kunnen opslaan en op korte termijn afgeven. Hierdoor ontstaat een bijzonder smaakprofiel, dat zeer geschikt is voor pizza’s, vers brood en vlees.





Als je eigenaar wilt worden van zo’n kachel, kun je ook een handje helpen en zelf de kleikachel bouwen. De gemakkelijk verkrijgbare en gemakkelijk te verwerken basismaterialen maken het mogelijk: een kleioven bestaat bijvoorbeeld in principe uit metselstenen (zoals kleistenen, vuurstenen, bakstenen of bakstenen) evenals kleimortel en kleipleister. Daarnaast is er zand, grind en extra componenten (zoals een ovendeur).

Stap voor stap: Hoe een kleioven te bouwen

Ook blijft de constructie qua niveau in het midden van het veld, zodat vakbekwame hobbyvakmannen het project zelfstandig kunnen uitvoeren. Nadat u een geschikte plaats voor uw nieuwe kleikachel in de tuin of op het terras hebt gekozen, zijn de volgende stappen nodig voor de bouw:

  • Stichting: Eerst heb je een geschikte fundering of onderbouw nodig waarop de kleioven later zal staan. Deze moet ongeveer 80 centimeter hoog zijn om een gebruiksvriendelijke werking te bereiken. Om dit te doen, bouw je een voetstuk gemaakt van klinker- of vuurkleistenen en verspreid je grind over de steenlaag.
Lees ook:   Dekt brandverzekering douchelek?

  • Grond: Als ovenbodem kunt u een eerste laag klei gebruiken of gewoon een vuurvaste stenen plaat. Zorg er voor de kleivariant voor dat de laag niet dikker is dan een centimeter en rol deze glad uit met een deegroller.
  • Formulier: Daarna kan de basisvorm voor de kleioven al worden bepaald en opgericht. Gebruik de geselecteerde stenen, leg een eerste laag op de bodem van de kachel en vul nat zand dat het bedekt. Dit moet ook worden bedekt met nat krantenpapier. Vergeet ook niet om ruimte te plannen voor een ovendeur.
  • Kachelpijp: Steek de kachelpijp in het zand en bevestig deze met een langwerpig voorwerp (zoals een tak) om hem op zijn plaats te houden.
  • Kleilaag: Meng vervolgens de gewenste klei en vorm verschillende ballen, die in een ring rond de berg zand worden gelegd. Dit is hun basis – op basis van de basisvorm van zand werk je je een weg omhoog met de ballen in rijen totdat al het zand gelijkmatig is bedekt met klei. Afhankelijk van de gewenste look kun je het nu verspreiden of verder vormgeven. Vergeet niet om de verse klei te beschermen tegen zonlicht met een paraplu of tuinhuisje na voltooiing.
  • Afmaken: Na enkele weken moet de klei volledig droog zijn. Verwijder vervolgens het zand en werk eventuele scheuren opnieuw.